Kasteel Ammersoyen roept hulp in bij zoektocht naar eigen geschiedenis

ARNHEM - Wie herinnert zich dat kasteel Ammersoyen dienst deed wasmachinefabriek? En als gemeentehuis? En wie kent de verhalen van het kasteel in oorlogstijd? Het kasteel in Ammerzoden is op zoek naar deze verhalen.

Dit jaar is het precies veertig jaar geleden dat Ammersoyen heropende na de restauratie in de jaren zestig en zeventig.

Vanwege dit jubileum is het kasteel op zoek naar verhalen. Bijvoorbeeld over de restauratie van het kasteel, maar ook naar herinneringen aan de periode daarvoor en daarna.

Ammersoyen is lange tijd Clarissenklooster. In de bijgebouwen zijn velen nog naar school geweest en ook aan de oorlogstijd bewaren veel mensen nog herinneringen.

Verhalen bewaren

Het kasteel verzamelt de verhalen, spullen en foto's uit het verleden van Ammersoyen. Het startsein voor deze actie wordt gegeven op zaterdag 24 september, tijdens de Gelredag en de Burendag op het kasteel.

Medewerkers van Ammersoyen willen de verhalen graag vastleggen om die daarmee te bewaren voor de toekomst. U bent van harte welkom op 24 september tussen 10.00 en 17.00 uur of neem contact op via ammersoyen@glk.nl

Het kasteel is in de ochtend gratis te bezichtigen tijdens de Gelredag van Omroep Gelderland. In de middag is het kasteel gratis toegankelijk voor de buren uit de omliggende straten van het kasteel.

Programma Gelredag

De Gelredag start om 10.00 uur en eindigt om 13.00 uur. U kunt dan het kasteel zelfstandig bezichtigen of deelnemen aan een van de rondleidingen om 10.30 uur, 11.30 uur of 12.30 uur.

De gidsen vertellen u over de rijke en boeiende geschiedenis van het kasteel en kunnen uw vragen beantwoorden. Voor kinderen is er een speurtocht. En er is live van muziek op de binnenplaats door muziekgezelschap Wronghel en Wei.

Burendag

Buren van Ammersoyen zijn de hele dag van harte welkom. Op vertoon van hun uitnodiging wacht hen een kopje koffie of thee in de taveerne en kunnen ze gratis het kasteel zelfstandig bekijken of met een rondleiding. De laatste entree is om 16.00 uur.

Adres: kasteel Ammersoyen, Kasteellaan 1, 5324 JR Ammerzoden

Ridders van Gelre

De Gelredag hoort bij de tv-serie Ridders van Gelre op Omroep Gelderland. Wekelijks is een locatie uit het tv-programma gratis toegankelijk en kan het publiek de geschiedenis van Gelderland beleven.

Kijk hier de uitzending van de Ridders van Gelre waar kasteel Ammersoyen een belangrijke rol in speelt:

 

Meer over dit onderwerp:
Geschiedenis Maasdriel Ridders_van_Gelre
Deel dit artikel:

Reageren