Fabrikant Whisperbus Apeldoorn in Chinese handen

APELDOORN - De Apeldoornse fabrikant van de diesel-electrische Whisperbussen, e-Traction, is opgekocht door de Chinese Tanhas Group. Met de overname zou 55 miljoen euro gemoeid zijn.

De Whisperbus is een bus, die wordt aangedreven door elektromotoren. Die motoren zijn geplaatst in de naaf van de achterwielen van de bus en worden gevoed door 28 accu's. Met de nieuwe technologie verwierf e-Traction faam in de industrie van elektrisch vervoer. Bij e-Traction werken 42 mensen.

Een fabriek in China

De onderzoeks- en ontwikkelingafdeling van e-Traction blijven in Apeldoorn, net als afdeling voor technische ondersteuning. Het Chinese concern, dat e-Traction heeft overgenomen, heeft in de Chinese provincie Hubei een fabriek gebouwd waar naar verwachting eind volgend jaar de eerste elektrische aandrijflijnen van de band zullen rollen. In Nederland werkt Tanhas samen met onder meer bussenbouwer VDL. Met de overname krijgt het Apeldoornse bedrijf toegang tot de Chinese markt, waar jaarlijks 450.000 bussen worden verkocht, merendeels elektrisch aangedreven.

 

Meer over dit onderwerp:
Apeldoorn Openbaar vervoer
Deel dit artikel:

Reageren