Twee nieuwe verdachten staan terecht voor megaroof 20 miljoen euro van Belastingdienst

DUIVEN - Voor het roven van bijna 20 miljoen euro van de Belastingdienst staan donderdag twee nieuwe verdachten terecht. Het gaat om de vrouw (42) van de hoofdverdachte, en haar zus (34). Volgens justitie is een bekende horecaondernemer (57) uit Duiven de spil in de megafraudezaak. Ook hij staat donderdag terecht.

De 57-jarige Griek Sakis O. is eigenaar van onder meer een restaurant in Duiven en een hotel in Arnhem als hij twee jaar geleden wordt aangehouden.

Dan is bij de Belastingdienst ontdekt dat er 20 miljoen euro is verdwenen met een verdachte transactie, vermoedelijk via een constructie met omzetbelasting. Daarop wordt meteen een groot onderzoek gestart, waarbij de FIOD is ingeschakeld. Een medewerker van de Belastingdienst wordt ook opgepakt.

Geen spoor van verdachte in Turkije

Deze man, Egon D. (52), komt ook uit Duiven. Hij maakte volgens justitie 19,5 miljoen euro belastinggeld over naar de rekeningen van de horecabaas. Die zou het geld hebben doorgesluisd naar rekeningen van familieleden in Turkije.

Op dit moment staat het grootste deel van de buit nog op een rekening van een Turkse zwager van de Griek. Die zwager is nog spoorloos. Ook omdat de Turkse autoriteiten ondanks diverse verzoeken (nog) niet wil samenwerken met justitie om de man te vinden.

Beslaglegging

Nederland heeft beslag laten leggen op zijn bankrekeningen in Turkije, maar de zwager vecht dit aan. Volgens justitie heeft hij voor de beslaglegging al 1,3 miljoen euro opgenomen in contanten. Sindsdien is niks meer van hem vernomen.

De rechtbank heeft de zaak donderdag voor onbepaalde tijd aangehouden. Vermoedelijk gaat het proces begin volgend jaar verder.

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Criminaliteit Duiven Rechtbank
Deel dit artikel:

Reageren