Dialect praten en opleidingsniveau gaan hand in hand

NIJMEGEN - Hoe hoger het opleidingsniveau in gezinnen, hoe minder dialect er gesproken wordt. Dat concludeerde de Nijmeegse hoogleraar sociologie Gerbert Kraaykamp van de Radboud Universiteit al elf jaar geleden in een onderzoek. Deze week bleek uit een studie van de Tilburgse hoogleraar Van Ours, dat mensen die dialect spreken minder verdienen dan werknemers die opgevoed met Standaardnederlands.

De deze week bekendgemaakte resultaten van een studie van de Tilburgse hoogleraar arbeidseconomie Van Ours lijken in algemene zin erg op hetgeen ik in 2005 heb gepubliceerd, zo reageert Kraaykamp. Voor het overige stelt de Nijmeegse hoogleraar zich terughoudend op.

Gerbert Kraaykamp liet 11 jaar  geleden al zien, dat dialect spreken gevolgen kan hebben voor lagere schoolvervolgadviezen en daarmee de kansen op een goedbetaalde baan. Tot die conclusie komt Van Ours nu ook. Dat kan volgens het onderzoek van Kraaykamp te maken hebben met de houding van leerkrachten ten opzichte van dialectsprekende kinderen. Of er de afgelopen tien jaar iets veranderd is in het verband tussen dialect praten en opleidingsniveau kan de Nijmeegse hoogleraar niet zeggen.

Volgens het onderzoek van Tilburger Van Ours verschilt het salaris van mensen die wel en geen dialect spreken tussen de 5 en 15 procent, 

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Radboud
Deel dit artikel:

Reageren