Alfahulpen Oude IJsselstreek lijken hun zin te krijgen: 'De wethouder is 180 graden gedraaid'

GENDRINGEN - Na alle protestacties lijkt er nu toch een einde te komen aan de alfa-constructie van de gemeente Oude IJsselstreek, die thuishulpen dwingt als zelfstandige te werken. 'We hebben een wonderbaarlijk gesprek gehad met wethouder Kuster. Hij is 180 graden gedraaid', lacht Desiree Egberts van de vakbond FNV.

Het conflict draait om de manier waarop Oude IJsselstreek de huishoudelijke hulp heeft georganiseerd. De 275 medewerkers werken als alfahulp. Dat betekent dat ze in dienst zijn van de cliënt en dus zelf moeten zorgen voor hun pensioen en ziektekosten. Hierdoor houden ze volgens de vakbond minder loon over dan hun collega's die in loondienst zijn.

Drie mogelijke oplossingen

Eerdere gesprekken over dit omstreden beleid met wethouder Kuster haalden niets uit. Ze dreven de partijen alleen maar verder uit elkaar. Maar woensdag gaf de gemeentebestuurder aan serieus te gaan kijken naar de drie mogelijk oplossingen die de FNV heeft aangedragen. 'Alle drie de oplossingen zijn gericht op het afschaffen van de alfa-constructie', legt Egberts uit. 'De huishoudelijke hulpen willen in loondienst en hun huidige cliënt(en) behouden.' Meer wilde de FNV'er er niet over zeggen.

Volgens Egberts gaat de gemeente de drie oplossingen de komende tijd uitwerken. 'Over twee maanden praten we weer met de wethouder. Hij heeft tijd nodig. Dat is logisch. Maar tussendoor houden we wel contact.'

700 handtekeningen

Donderdag worden op het gemeentehuis in Gendringen nog 700 handtekeningen aangeboden van inwoners die ook willen dat de alfa-constructie wordt afgeschaft. 'De wethouder kan die zien als een steuntje in de rug, want het is gewoon pure uitbuiting', besluit Egberts.

Een maand geleden hadden de alfahulpen en vakbond FNV ook al een 'constructief gesprek' met burgemeester Otwin van Dijk. Die gaf toen al aan dat er een oplossing moet komen. 'Natuurlijk moeten zorgwerkers fatsoenlijk betaald worden. Het is goed dat jullie opkomen voor jullie rechten. We moeten met elkaar in gesprek blijven.'

Zie ook:

Meer over dit onderwerp:
Oude IJsselstreek Zorg-Huishoudelijke hulp
Deel dit artikel:

Reageren