Merelziekte bereikt Gelderland: meldingen van tientallen dode vogels

NIJMEGEN - Bij de Vogelbescherming zijn in de afgelopen weken tientallen meldingen van dode merels binnengekomen. De meldingen kwamen uit Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Onderzoek heeft uitgewezen dat de vogels zijn overleden aan het dodelijke Usutu-virus.

Het virus zorgde in 2012 voor een massale sterfte onder merels in Duitsland. Meer dan 300.000 vogels stierven. In sommige Duitse steden was de sterfte zo massaal dat de merels praktisch verdwenen waren uit de tuinen en parken. 

Geen gevaar voor mensen

Ook mensen kunnen besmet raken met het Usutu-virus, dat overgebracht wordt door muggen. Vooralsnog lijkt het virus voor mensen relatief onschuldig en worden er weinig mensen echt ziek van. In het najaar van 2009 is voor de eerste keer in Italië Usutu vastgesteld bij mensen, die ook flink ziek werden. De meeste mensen merken echter niet eens dat ze het virus dragen. Alleen bij mensen met een verminderde afweer en ouderen zou de infectie kunnen opspelen en gepaard kunnen gaan met koorts, hoofdpijn en huiduitslag.

Zo herken je een zieke merel

Een merel die is besmet met het virus is vaak gemakkelijk te herkennen. Ze zien er vaak ongezond en verzwakt uit. Ze zijn makkelijk te benaderen, hebben een slordig verenkleed en zijn sterk vermagerd. Verder hebben ze evenwichtsstoornissen en kunnen ze soms moeilijk vliegen. Na twee tot drie dagen zijn ze dood.

Ook op de site van Sovon Vogelonderzoek Nederland kunnen zieke en dode vogels gemeld worden.

Meer over dit onderwerp:
Natuur Nijmegen
Deel dit artikel:

Reageren