Nieuws

Wokrestaurant Warnsveld weigert hulphond bezoekers

Mag je met je hulphond een restaurant bezoeken? Volgens de Nederlandse wetgeving wel. Het dier mag echter niet in de bereidingsruimte van een horecagelegenheid komen. En daar ligt nu net de crux, zoals een schrijnend verhaal afgelopen weekend in Warnsveld duidelijk maakt. © Archief | De hond op de foto is niet de hulphond van het verhaal
WARNSVELD - Mag je met je hulphond een restaurant bezoeken? Volgens de Nederlandse wetgeving wel. Het dier mag echter niet in de bereidingsruimte van een horecagelegenheid komen. En daar ligt nu net de crux, zoals een schrijnend verhaal afgelopen weekend in Warnsveld duidelijk maakt.
De familie Hol vierde zondag de 70-jarige verjaardag van de moeder en wilde het feest afsluiten bij wokrestaurant Wok Maxis in Warnsveld. Vanwege de meervoudige motorische handicap van de dochter moest de hulphond mee naar de eetgelegenheid. De familie was dit waarschijnlijk vergeten door te geven. En toen begon de ellende.

VN-verdrag mensen met beperking

'De eigenaar - die zelf gehandicapt is - van het restaurant stond in dubio. Volgens het nieuwe VN-verdrag dat op 14 juli dit jaar in werking is getreden, hebben mensen met een beperking dezelfde rechten als ieder ander. Dus moet de hond worden toegelaten in het restaurant', legt Rianne Tetelepta van Stichting Gebruikers Assistentiehonden uit.
Op14 juli 2016 trad het VN-verdrag voor de rechten van personen met een beperking in Nederland in werking. Met dit verdrag is Nederland verplicht zich in te zetten voor een samenleving, waarin mensen met een beperking eigen keuzes kunnen maken.
'Omdat er echter rauw voedsel geserveerd wordt en iemand zou ziek worden door bijvoorbeeld een hondenhaar, kan de eetgelegenheid een boete krijgen of moet deze zelfs helemaal sluiten. De eigenaar wist daarom niet goed wat hij moest doen. Na lang wikken en wegen heeft hij daarom besloten om de hond te weigeren.'

Wettelijke bepalingen

De familie keerde zwaar teleurgesteld huiswaarts en besloot contact op te nemen met de Stichting Gebruikers Assistentiehonden. Vooral om te weten of dit zomaar mag. De stichting begon een zoektocht naar de wettelijke bepalingen. En daaruit kwam in eerste instantie geen duidelijkheid, zoals hierboven aangegeven.
Tetelepta: 'Uiteindelijk zijn we toch achter het antwoord gekomen. De Warenwet staat namelijk boven het amendement rondom hulphonden. Het restaurant heeft juridisch gezien dus geen wet overtreden. Ik weet echter niet of de zaak hiermee emotioneel is afgesloten en of de beide partijen nog een keer met elkaar gaan zitten om het voorval te bespreken.'

'Teleurgesteld en verdrietig'

De familie laat bij monde van Tetelepta 'enorm teleurgesteld te zijn'. Zij zeggen dat de wet gesproken heeft en dat ze het er hier liever op dit moment bij laten. Wel geeft de familie nog aan 'heel verdrietig te zijn door de uitslag'.
De zoon van de eigenaar van het wokrestaurant betreurt het incident, maar laat weten dat ze inderdaad genoodzaakt waren de hond te weigeren vanwege de strenge regels.