Arnhem krijgt strengere vuurwerkregels, maar hoe pakt de rest van Gelderland het geknal aan?

ARNHEM - Het blijft een jaarlijks terugkerend issue; vuurwerk. Steeds meer gemeenten besluiten om, soms op bepaalde plekken, het particulier afsteken van vuurwerk te verbieden. In Arnhem zal dit rond de komende jaarwisseling voor het eerst ook het geval zijn.

Op meerdere plekken in de Gelderse hoofdstad komt een vuurwerkverbod, zoals rondom bejaardentehuizen en verzorgingstehuizen. De Partij voor de Dieren, GroenLinks en de Christen Unie zijn hier erg blij mee. 

Fractievoorzitter Leo de Groot van de PvdD wijst in de argumentatie voor de camera van RTV Arnhem op het hoge aantal gewonden rond Oud en Nieuw in Nederland. En ook is het niet bepaald goed voor het milieu.

Vuurwerk bevat zware metalen en andere zeer giftige stoffen die grond, lucht en water ernstig vervuilen. Volgens de CO2-wijzer wordt er jaarlijks zo'n 3,8 miljoen kilogram aan CO2 uitgestoten door vuurwerk.

Vuurwerkverboden in de provincie

In onder meer Culemborg heerst al een vuurwerkverbod rond verzorgingshuizen en herdenkingsplaatsen, terwijl het in Geldermalsen niet toegestaan is om te knallen in de buurt van huizen met rieten daken. In Heumen is knal- en siergoed op schoolpleinen en bij het overdekte winkelcentrum niet toegestaan.

Eeuwige discussie

Iets meer dan twee jaar geleden was er in Gelderland ook al een felle discussie over de knaltraditie rond oudejaarsnacht. Destijds deden Omroep Gelderland en Een Vandaag onderzoek naar de meningen van inwoners van Gelderland over dit onderwerp. Toen bleek dat bijna 60% van de Gelderlanders voor een verbod op vuurwerk is bij de jaarwisseling, mits de gemeente een alternatieve vuurwerkshow biedt. Zo'n 14% was richting het einde van 2014 zelfs voor een algeheel verbod van vuurwerk.

Deel dit artikel:

Reageren