Provincies pleiten voor uitstel bezuiniging regionale omroepen

ARNHEM - De bezuiniging van 17 miljoen euro op de regionale omroepen moet worden uitgesteld. Dat vindt het Interprovinciaal Overleg, dat de belangen van de provincies behartigt in Den Haag.

Begin deze maand maakte staatssecretaris Sander Dekker bekend dat de verplichte samenwerking tussen regionale omroepen voorlopig van de baan is. Bij de omroepen is er te weinig draagvlak voor de plannen. De bezuiniging van 17 miljoen gaat wel door, zei Dekker.

De provincies vinden dat niet terecht. Ze wijzen erop dat de bezuiniging is gekoppeld aan de nieuwe mediawet. Omdat die wet voorlopig niet in werking treedt, ontbreekt volgens de provincies een juridische grondslag voor de bezuiniging. 

Ingrijpen op de redacties

De provincies maken zich zorgen over de kwaliteit en de kwantiteit van het regionale media-aanbod als de bezuiniging doorgaat. 'Hoewel de omroepen er nog steeds voor kunnen kiezen om zelf vrijwillig samen te werken en zo besparingen te realiseren, vrezen wij dat de omroepen toch genoodzaakt zijn om de redacties en daarmee het programmatisch niveau te bezuinigen', staat in de brief aan Dekker.

De Eerste en Tweede Kamer praten binnenkort over de toekomst van de regionale omroep.

Zie ook:

Meer over dit onderwerp:
Politiek Provincie
Deel dit artikel:

Reageren