Nieuws

Poolse media storten zich op Poolse leraar in Groenlo

Bartosz Lusiak
Poolse media hebben zich gestort op een Poolse leraar uit Westervoort, die op Scholengemeenschap Marianum in Groenlo lesgeeft. © Marianum
GROENLO - Poolse media hebben zich gestort op een Poolse leraar uit Westervoort, die op Scholengemeenschap Marianum in Groenlo lesgeeft.
Docent Bartosz Lusiak zette lesmateriaal over een voorbeeld van een nieuwe antiliberale mediawet in Polen op Facebook. De Europese Commissie en de oppositie in Polen beweren dat deze wetgeving het fundament van de rechtsstaat ondermijnt.
De belangstelling in Polen komt vooral van media die onafhankelijk zijn van de regering. Poolse journalisten zien in de opdracht een bevestiging van reputatieverlies van Polen. Zij willen graag van Lusiak weten wat het imago van hun land in Nederland is en hoe Nederlandse leerlingen met de opdracht omgingen.
In de opdracht wordt leerlingen gevraagd wat de bevoegdheden van de Europese Commissie zijn, of zij het recht heeft de Poolse regering te vermanen en of zij het eens zijn met de Poolse minister van Justitie die 'de nationale soevereiniteit' verdedigt.