Nieuws

Midgetgolfbaan voor jong dementerenden in Doetinchem: goed voor lichaam en geest

DOETINCHEM - Een bijzonder initiatief voor jonge mensen met dementie: in Doetinchem zit sinds kort De Golferij. Een midgetgolfbaan die wordt beheerd en onderhouden door Alzheimer- en Korsakovpatiënten of mensen met niet aangeboren hersenletsel. Woensdag, op Wereld Alzheimerdag wordt De Golferij officieel geopend.
Het idee voor de golfbaan kwam van de in 2015 overleden gz-psycholoog Klaas Jansma. De midgetgolfbaan is rolstoelvriendelijk en ligt in de tuin van woonzorglocatie Sensire Den Ooiman. Dankzij verschillende subsidies zijn de 10 banen gerealiseerd.

Goed voor de hersenen

Het is de bedoeling dat De Golferij wordt onderhouden door bewoners en mensen die op de dagopvang zitten. Ze houden de banen netjes, harken de paden bij, maar mogen ook helpen met het uitdelen van de golfsticks en balletjes. En natuurlijk mogen ze zelf ook een balletje slaan. 
Volgens begeleider Annet Schepers is de midgetgolfbaan goed voor lichaam en geest: 'Het zijn toch veelal jonge mensen met dementie die hier zitten en die kunnen lichamelijk nog best veel. De buitenlucht is gezond, ze maken tijdens het onderhoud contact met andere mensen en de hersenen worden ook nog een beetje getraind bij bijvoorbeeld de puntentelling. '

Beetje sporten

Ildikó de Jong heeft niet aangeboren hersenletsel en woont al een paar jaar in Den Ooiman. Ze is enthousiast over de nieuwe buitenactiviteit: 'Ja zo kun je toch nog een beetje sporten. En logisch dat we af en toe wat moeten doen om de banen te onderhouden, we maken er zelf toch ook gebruik van?' Ze vindt het jammer dat Klaas Jansma -de bedenker van de golfbaan- niet meer bij de opening kan zijn. 'Maar misschien kijkt hij van boven mee.' 
De Golferij wordt woensdagmiddag feestelijk geopend door wethouder Kees Telder en Gerdie Jansma, de vrouw van initiatiefnemer Klaas Jansma.