Nieuws

Molen Oldebroek maakt zich klaar voor koninklijk bezoek

WEZEP - Hij staat al sinds 1853 aan de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek, de molen van de familie Blaauw. Woensdag komt prinses Beatrix de molen officieel heropenen. De prinses is beschermvrouwe van De Vereniging De Hollandsche Molen, ze heeft die erefunctie overgenomen van haar zoon Friso.
De molen is door de overgrootvader van Henny Blaauw gebouwd: 'Hij vermaalde granen tot veevoer, en bouwde de molen met de hand.' De molen is een tijd uit de familie geweest en werd in 1936 teruggekocht, met hetzelfde doel. Na de oorlog verloor de molen haar functie omdat veevoer in fabrieken werd gemaakt. 
Henny Blaauw: 'De molen werd een last voor onze familie, mijn vader heeft toen een sloopvergunning aangevraagd.' Die lag al in de la, toen duidelijk werd dat de molen een monument is, slopen mocht niet. Sindsdien wordt de molen gebruikt als opslag. 
Na de eeuwwisseling kwamen er voorzichtig plannen voor renovatie. Want als zo'n molen er toch staat, dan is het ook wel leuk dat hij draait. Financiering bleek een probleem. Uiteindelijk stuurde Henny Blaauw in 2009 een brandbrief naar de provincie: 'En toen ging de bal rollen, we kregen geld uit het Nuonpotje.' Uiteindelijk is de molen voor 6 ton verbouwd, waarvan de provincie de helft heeft bijgedragen. Blaauw: 'Het is de enige manier om zo'n gebouw te behouden, zonder subsidie is dit niet op te brengen.
Met de renovatie verandert ook de functie van het gebouw van veevoermolen en silo tot toeristische attractie. 'Wat mijn overgrootvader, opa en vader hiervan zullen vinden? Ik heb geen idee,' zegt Henny Blaauw. 'Ik kan wel zeggen dat ik denk dat ze het geweldig zullen vinden, maar voor hetzelfde geld vinden ze het maar niks. Ik ben zelf in ieder geval heel trots.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!