Nieuws

Inwoners Winssen: 'kom tuinieren in buitengebied!'

Nestkasten voor steenuilen, bloemrijke bermen voor bijen, of het opruimen van de uiterwaarden? Winssenaren worden uitgenodigd voor de bewonersavond Levend Landschap Winssen op 21 september 2016. © Stichting Landschapsbeheer Gelderland
WINSSEN - Nestkasten voor steenuilen, bloemrijke bermen voor bijen, of het opruimen van de uiterwaarden? Winssenaren worden uitgenodigd voor de bewonersavond Levend Landschap Winssen op 21 september 2016.
Daarmee start het samenwerkingsverband tussen de Hoogstambrigade Winssen die zich inzet voor behoud van Dorpsboomgaard ’t Groene Hart, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente Beuningen. Het project Levend Landschap Winssen moet het aantrekkelijke buitengebied en de groene kern van Winssen versterken en ervoor zorgen dat bewoners dat groene karakter meer beleven.

Landschap, ecologie en cultuurhistorie

Tijdens de informatieavond worden ideeën verzameld om het typische landschapsbeeld en de cultuurhistorie rond Winssen een impuls te geven. Belangrijkste thema’s zijn landschap, ecologie en cultuurhistorie. Inwoners kunnen ideeën aandragen als een actie voor meer vlinders, het inzaaien van bermen met bloemen voor bijen, het opknappen van een vervallen gebouwtje enzovoorts.

Verhalen van vroeger

De initiatiefnemers zijn ook benieuwd naar informatie en wensen van bewoners over het landschap rond Winssen, bijvoorbeeld verhalen van vroeger, of dingen die de inwoners het meeste waarderen aan hun omgeving.  Wat is er verdwenen en is het waard om terug te brengen of wat zou bewoners graag anders zien? 
Na het verzamelen van de ideeën, komt de daadwerkelijke uitvoering. Volgens de initiatiefnemers is daar niet alleen geld voor nodig, maar vaker hulp van inwoners zelf of beschikbare grond.