Nieuws

Raakt de natuur van slag van de hete herfst?

vlinder
Het is uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Wat is de invloed van de 'hete herfst' op de natuur? Wij vroegen het aan bioloog Arnold van Vliet, bekend van de Natuurkalender en de Wageningen Universiteit.
WAGENINGEN - Het is uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Wat is de invloed van de 'hete herfst' op de natuur? Wij vroegen het aan bioloog Arnold van Vliet, bekend van de Natuurkalender en de Wageningen Universiteit.
Wat het meest opvalt, is dat er dankzij het warme weer nog steeds veel vlinders te zien zijn, evenals voor vele andere insectensoorten. Volgens Arnold van Vliet komen er extra generaties vlinders.
Ook de slak vaart wel bij het warme weer. Goed nieuws voor de slak misschien, minder goed nieuws voor de mensen met een groentetuin.
Van Vliet moest zelf maandagavond naar binnen vluchten voor muggen, en hij was niet de enige: er zijn er nog steeds veel.
Beluister hier het gesprek met Arnold van Vliet op Radio Gelderland

Nog weinig herfstblad

Het valt Van Vliet verder op dat de meeste bomen nog steeds volop in het groene blad staan. De bladeren van eiken en beuken bijvoorbeeld verkleuren en vallen nog niet. 
Alleen de berken en de lindes hebben al bladverkleuring. Van Vliet vermoedt, dat dit komt dit doordat er in augustus een zeer koude nacht was, met bijna vorst.
Ook de populieren verliezen al veel blad en dat heeft weer te maken met een bepaald schimmel, dat baat heeft bij het warme weer.

Spinnen

De spinnen maakten een matige start dit jaar, omdat er in het begin van het jaar weinig insecten waren. De spinnen zijn nu, volgens Van Vliet met een inhaalslag bezig.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!