Nieuws

Centrum Seksueel Geweld in Nijmegen is succesvol, maar nog niet bekend genoeg bij slachtoffers

NIJMEGEN - Het was het eerste centrum van Nederland, bedoeld om slachtoffers beter te kunnen helpen: Het Centrum Seksueel en Familiaal Geweld in Nijmegen. Toch blijkt dat na 4 jaar veel slachtoffers de weg naar het centrum nog moeilijk weten te vinden.
In alle vroegte meldt Sanne zich aan de balie van de Eerste Hulp van het Radboudumc in Nijmegen. 'Ik kom voor het centrum vanwege een verkrachting'. Ze wordt opgehaald door verpleegkundige Marijn Kraaijkamp. De dames lopen snel naar kamer 19, een kamer die speciaal is bedoeld voor het Centrum Seksueel Geweld.

Alle zorg in kamer 19

Sanne is niet de echte naam van deze jonge vrouw. Zij staat symbool voor de ongeveer 50 mensen die zich jaarlijks melden. De slachtoffers worden niet van hot naar her gesleept, alle zorg krijgen ze in kamer 19. Het is vooral veel praten, maar artsen kunnen ook eventuele sporen veilig stellen.
Er kan worden gekeken of Sanne zwanger is geraakt en er is medicatie tegen eventueel seksueel overdraagbare aandoeningen. En als Sanne aangifte wil doen tegen de dader, komt de politie naar dezelfde kamer toe.

Naast slachtoffers staan

'De verpleegkundigen en artsen zijn speciaal getraind om goed om te kunnen gaan met de slachtoffers', vertelt Toine Lagro-Janssen, hoofd van het centrum.
'Ze stellen zo veel mogelijk open vragen en proberen zo min mogelijk te beoordelen en naast de slachtoffers te staan. Die schamen zich vreemd genoeg vaak voor wat er is gebeurd.'

Succesvolle methode

De methode van het centrum blijkt een succes. Het centrum bestaat 4 jaar en er zijn inmiddels 13 centra in Nederland naar Nijmeegs voorbeeld. En volgend jaar komen er nog 3 bij.
Vreemd genoeg weten de slachtoffers het centrum nog onvoldoende te vinden, de meesten komen via de politie binnen. En dat moet veranderen, vindt Lagro-Janssen. 'Uit een heleboel onderzoeken weten we dat seksueel geweld leidt tot tal van problemen op latere leeftijd, daarom gun ik de slachtoffers de zorg die wij kunnen geven.'

Nazorg

Inmiddels is Sanne klaar op de Eerste Hulp. Later wordt ze opgeroepen voor een gesprek op het Gezondheidscentrum Heyendael voor nazorg. Daar kunnen ook de slachtoffers terecht die lang hebben gewacht om hulp te zoeken, sommigen melden zich pas jaren later.
Lagro-Janssen: 'Wat we wilden was laagdrempelige zorg op één locatie. En dat wordt gewaardeerd.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!