Nieuws

Protest tegen mogelijke sloop Hotel Dreijeroord in Oosterbeek. 'Dit is heilige grond!'

OOSTERBEEK - 'Hier zijn mensen gestorven, op dit terrein hebben we onze gesneuvelden achtergelaten.' Veteraan Geoff Roberts kan er niet over uit dat er plannen zijn om hotel Dreijeroord in Oosterbeek te slopen. In- en rond dat hotel werd in september 1944 zwaar gevochten door de King's Own Scottish Borderers. Roberts is samen met vijf andere veteranen over voor de 70-ste editie van de Airborne wandeltocht en wil nog een keer met eigen ogen de plek zien waar zoveel geschiedenis voor hem ligt.
Hotel Dreijeroord is sinds twee jaar gesloten, de voormalige eigenaar heeft het gebouw en het terrein verkocht aan projektontwikkelaar Amvest. Die wil het pand slopen en er wooneenheden voor dementerende ouderen bouwen. Die voorgenomen sloop leidde tot veel beroering in Oosterbeek. Op facebook heeft de actiegroep Behoud Dreijeroord inmiddels al 11-duizend steunbetuigingen gekregen uit binnen- en buitenland. Ook in de Britse pers is veel te doen over de sloop van het “Hotel for Heroes”. Onlangs deed ook de Britse ambassadeur in ons land een klemmend beroep op het gemeentebestuur van Renkum.

The White House

De Britten kennen het hotel vooral als 'the White House' omdat Dreijeroord voor hun vrijwel onuitspreekbaar is. Drie dagen en nachten leverden ze slag om het hotel en daarbij kwamen 21 Borderers om het leven. Alleen al bij een granaatinslag in een mortierput kwamen tien Britten om het leven. 'Het Witte Huis was mijn eerste gevechtservaring, heeft me geleerd hoe ik moest overleven' zegt veteraan John Crosson. Op zich is hij niet tegen de plannen Dreijeroord maar volgens hem moet er nog een keer gekeken worden hoe het bestaande gebouw gehandhaafd kan worden. Geoff Roberts valt hem bij, 'er is nog zo weinig over, hotel De Tafelberg maar ook dat lijkt niet meer op wat het vroeger was'.