Nieuws

Geen detailhandel in NYMA kwartier Nijmegen

NIJMEGEN - In de oude fabriekshallen van de Vasim en de NYMA is geen ruimte voor detailhandel of wonen. Ook kantoren, scholen en kinderdagverblijven zijn daar niet welkom. De gemeente zet in op vrijetijdsbeleving (leisure & pleasure).
Dat blijkt uit de randvoorwaarden die Nijmegen heeft opgesteld voor de ontwikkeling van het zogenoemde NYMA-kwartier. 
Eind 2014 trokken Nijmegen en de provincie de stekker uit de plannen voor het Vrijheidsmuseum WOII in de Vasim. Daarna kocht de gemeente het pand aan van CP Kelco, de opvolger van kunstzijdespinnerij NYMA. Daar hebben de skaters van skatepark Waalhalla nu tijdelijk hun onderkomen.
Daarnaast komt er in de Vasim mogelijk een gezamenlijk archeologisch kunstdepot van de provincie, Museum Het Valkhof, het museum voor Moderne Kunsten, en Arnhem en Nijmegen. Op dit moment zitten in dat gebouw al diverse cultureel ondernemers en kunstenaars in het collectief Cultuurspinnerij De Vasim.

Cultuur, ambacht en leisure

In het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan voor het gebied wordt ingezet op het creëren van een bruisende 'lifestyle'-plek (cultuur, ambacht en leisure). Voordat ondernemers verder kunnen werken aan plannen voor de ontwikkeling van het NYMA-kwartier, stelt het college duidelijke randvoorwaarden.
Het college stelt ook ruimtelijke voorwaarden. Zo worden de Vasim en de watertoren van de NYMA behouden. En voor de financiën geldt dat extra uitgaven in geval van verkoop van delen van de gebouwen extern bekostigd moeten worden.
Bijvoorbeeld door subsidies of een bijdrage van de nieuwe eigenaar. De gemeente behoudt het recht op terugkoop. De Vasim zal wel flink opgeknapt moeten worden omdat de staat van de oude fabriekshal slecht is.

Bowling, sauna, zwembad?

Het college doet zelf een voorzet voor initiatieven die volgens de gemeente goed passen binnen de ontwikkeling van het gebied: een groter restaurant, bowlingcentrum of dansschool passen prima bij de locatie, zo staat in de rapport Randvoorwaarden NYMA-kwartier.  
'Mogelijke andere functies die onder de noemer leisure vallen: beautycentrum, sauna, fitness, zwembad. Deze zijn allen goed mogelijk.'
De betrokkenen bij het gebied zoals de ondernemers van Cultuurspinnerij De Vasim en omwonenden worden door de gemeente actief betrokken bij de concrete planontwikkeling die volgt op de uitgangspunten die nu vastgesteld zijn.