Nieuws

Smullen van groenten van Mars

WAGENINGEN - Hoe smaken groenten die op Mars en op de maan gekweekt zijn? Om dat uit te proberen hoeft iemand niet per se naar de rode planeet of de maan zelf te gaan. Een buitenaards diner wordt dinsdagmiddag gewoon geserveerd in Wageningen.
Het 4-gangendiner wordt 's ochtends al bereid door studenten van de Rijn IJssel Vakschool in samenwerking met chefkok Jaap Harm van Seggeren en onderzoeker Wieger Wamelink van de WUR. 

Astronomisch

Om te kunnen mee-eten moeten mensen wel minimaal 500 euro betalen. Ze krijgen dan een sorbet van tomaten, tuinkerscrème en een cocktail van brandnetels en aardappelen voorgeschoteld. In totaal kunnen 30 mensen meedineren met het Marsdiner in hotel De Nieuwe Wereld op de Rijn IJssel vakschool in Wageningen.

Primeur

Wamelink heeft een groot deel van de groentes zelf nog niet eens geproefd. Hij is dan ook erg benieuwd hoe bijvoorbeeld de tomaten zullen smaken. 'Ze zien er hetzelfde uit. Ze ruiken zelfs hetzelfde, maar ik heb ze nog niet geproefd. Dat gaat vanavond gebeuren.'

Marsboeren

Wamelink ziet wel toekomst in de Marsgroenten . 'We denken dat misschien binnen tien of twintig jaar de eerste mensen naar Mars gaan. Dat is erg ver vliegen, dus daar blijf je dan wel even. Je zou dan moeten proberen om je eigen voedsel te verbouwen.'
Wat Van Seggeren betreft moet er dan ook een kok op Mars zijn. 'Ik zou er best een dagje willen werken. Het is wel heel ver weg, dus misschien niet voor altijd. Maar het lijkt me wel heel tof.'

Opbrengst

Met het geld dat het diner oplevert, wordt onder meer het onderzoek naar het telen van groente op buitenaardse grond gefinancierd.