Nieuws

Burlkampioen haalt flink uit op Radio Gelderland

EDE - De opvolger van Winrik Weerstra uit Leeuwarden als Nederlands kampioen burlen is Willem Freriks uit Ede. En wie luistert naar zijn verhaal op Radio Gelderland kan weinig anders dan concluderen dan dat die zege volstrekt logisch is.
'Ik ben geboren in het Deelerwoud, mijn vader was er jachtopzichter', zegt Freriks. 'Het gebeurde 's avonds heel vaak dat ik niet kon slapen van het burlen door de dieren. Ik probeerde ze dan een beetje weg te lokken bij ons huis met een burlgeluid, zodat het bij ons wat rustiger werd. Ik moest er nog mee oppassen ook, want ze zien je gemakkelijk als rivaal. Maar het afschrikken werkte wel.'

Wat is burlen?

In september begint bij de edelherten de bronst, in die periode paren de mannetjes met de vrouwtjes. Om indruk te maken maken de mannetjes een indrukwekkend geluid, burlen noemen we dat. De vrouwtjes willen paren met het edelhert dat met zijn geburl als beste uit de bus komt.
Tientallen jaren ervaring heeft hij als menselijk burler, Willem Freriks. Toch vindt de Edenaar het een hele eer om een jaar lang Nederlands kampioen te zijn.

Hoe het klinkt

Zijn geheim? 'Je moet het geluid zo goed mogelijk nadoen', antwoordt hij, waarna hij op Radio Gelderland op verzoek van presentator Corine van Dijk losgaat...
Dit weekend was het NK burlen voor de vierde keer. Het begon als grap, maar inmiddels is deze wedstrijd de start van het bronstseizoen. 'Als we het NK hebben gehad, komen bezoekers met drommen naar de Veluwe om de echte edelherten te horen die met hun lokroep hindes proberen te lokken', zegt initiatiefnemer en boswachter Henk Ruseler.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!