Nieuws

'Astmatisch edelhert' op het NK Burlen op de Hoge Veluwe

HOENDERLOO - 'Ik zie in dit optreden een potentiële patiënt van me, dit is overduidelijk een astmatisch edelhert,' zegt longarts Kees Westermann. Hij zit in de jury, die moet bepalen wie als beste van Nederland een bronstig edelhert kan nadoen. Acht mannen doen een gooi naar de titel en betreden zondag het podium om hun gebrul over de Veluwe te laten rollen.
Het is voor de vierde keer dat het NK-burlen wordt gehouden. Begonnen als een grap, maar inmiddels voor heel wat deelnemers een bloedserieuze zaak.
Henk Ruseler van Het Nationaal Park De Hoge Veluwe: 'In Duitsland moet je er niet mee spotten, daar is het burlen een ernstige aangelegenheid.' In de verte klinkt een deelnemer die zijn imitatie van een opgewonden edelhert laat horen. Zijn stembanden lijken het te begeven. Ruseler: 'Die doet voor het eerst mee, dat is wel duidelijk.'
Het Open Nederlands kampioenschap burlen is na vier jaar een startpunt geworden van het bronstseizoen. 'Als we het NK hebben gehad komen bezoekers met drommen naar de Veluwe om de echte edelherten te horen die met hun lokroep hindes proberen te lokken.'

Veel gelachen

Zo ernstig als het in Duitsland is, op de Veluwe wordt veel gelachen. De jury maakt grappen en de deelnemers nemen het kampioenschap met een korrel zout. Zoals Nico Ender uit Apeldoorn. Hij studeert marketing en geeft een studentikoze draai aan zijn deelname. Hebben de meeste deelnemers een ingewikkeld attribuut om door te kunnen burlen, Nico houdt het simpel. Hij betreedt het podium met een opgerold stuk keukenzeil. 'Dat had ik liggen. Je kan het met alles doen natuurlijk.' Hij zegt ook veel te oefenen op de Posbank: 'daar word ik geregeld belaagd door hindes die uit de bosjes rennen. Geen pretje hoor,' zegt de student ernstig. 

Winnaar uit Ede

De winnaar van vorig jaar, Winrik Weerstra, liet verstek gaan en dus was er geen titelverdediger. De beste burler van Nederland werd uiteindelijk Willem Freriks uit Ede.