Nieuws

Duitse justitie onderzoekt vijf gevallen in zaak natuurgenezer Klaus Ross

Veel mediabelangstelling bij persconferentie in Mönchengladbach
De Duitse politie en justitie doen onderzoek naar vijf gevallen, waarvan drie sterfgevallen, in de kliniek van natuurgenezer Klaus Ross in het Duitse Bracht, net over de Nederlandse grens. Dat bleek vrijdag tijdens een persconferentie in Mönchengladbach. © Omroep Gelderland
BRÜGGEN - De Duitse politie en justitie doen onderzoek naar vijf gevallen, waarvan drie sterfgevallen, in de kliniek van natuurgenezer Klaus Ross in het Duitse Bracht, net over de Nederlandse grens. Dat bleek vrijdag tijdens een persconferentie in Mönchengladbach.
Onlangs overleden de drie, onder wie een Apeldoorner, na een behandeling door Ross. Hij wordt verdacht van dood door schuld. Twee mensen liggen nog in het ziekenhuis: eentje in Italiën en eentje in Nederland.
Dat de Duitse politie in totaal 70 sterfgevallen, onder wie 50 Nederlanders, in de Duitse kankerkliniek van natuurgenezer Klaus Ross gaat onderzoeken, wordt ontkend. Justitie richt zich met name op vijf gevallen. Ross wordt verdacht van dood door schuld of zware mishandeling omdat hij levensreddende handelingen zou hebben nagelaten toen patiënten slechter werden tijdens de behandeling.
Er is nog geen bewijs dat deze terminale patiënten overleden zijn door het behandelmiddel (3BP) van Ross. Dat middel is overigens toegestaan. Er wordt toxicologisch onderzoek gedaan. Dat duurt nog enkele weken. De andere gevallen worden voorlopig niet onderzocht.
Het is niet duidelijk of er meer Gelderse slachtoffers zijn.
Volgens de Duitse hoofdofficier van justitie Axel Stahl zijn er geen plannen voor het opgraven van overleden patiënten. Hij benadrukte dat de patiënten van Ross uitbehandeld zijn of waren in de normale gezondheidszorg. De meesten kwamen uit Nederland.

'Wanhopige mensen'

Het ging om 'wanhopige mensen' die zich aan elke strohalm vastklampten. Alleen daarom al is het erg moeilijk om de dood van patiënten te linken aan de kliniek van de natuurgenezer in Bracht, aldus Stahl. Maar dat wordt volgens hem wel onderzocht.
Er wordt onder meer bekeken of de wisselwerking tussen medicijnen uit de reguliere geneeskunde en de 3BP een rol kan hebben gespeeld.
Verslaggever Fred Gerritsen over de zaak Ross:
Tweets van een verslaggever van het Brabants Dagblad:

Fouten bij samenstelling behandelmiddel

De voormalig compagnon van Ross (Hartel, met wie hij eerder de kliniek runde) denkt dat hij een fout heeft gemaakt met de samenstelling van zijn behandelmiddel.
Klaus Ross (foto: Klaus Ross Centrum)

Man uit Apeldoorn overleden

Eerder werd bekend dat er in ieder geval drie mensen zijn overleden na een behandeling door Ross. Onder hen is de 55-jarige Apeldoorner Peter van Ouwendorp. Samen met een vrouw uit Wijk en Aalburg én een Belgische dame ontving hij eind juli onder meer infusen met glucoseblokkers.
Deze blokkers zouden (kanker)cellen hun voeding afnemen waardoor deze - althans volgens de theorie van natuurgenezer Ross - afsterven.
Het Duitse OM startte daarop een onderzoek naar de praktijken van Klaus Ross. De vraag die beantwoord moet worden is of de overledenen zijn gestorven door de behandeling bij de Duitse kliniek óf omdat zij terminaal - uitbehandeld - waren. De Duitse inspectie voor de gezondheidszorg uit Viersen had volgens de NOS ook aangifte gedaan tegen Ross. Hij zou geen hulp hebben ingeroepen na het ontstaan van complicaties bij drie van zijn patiënten.

Ross moest werk staken

De natuurgenezer moet gedurende het onderzoek zijn werkzaamheden staken. Ook is het Duitse OM gevraagd zijn licentie in te trekken. De Nederlandse inspectie voor de Gezondheidszorg riep patiënten van de Duitse kliniek op om zich te melden. Dit deden enkele tientallen mensen.