Nieuws

600 jaar oud boekje van 12 miljoen héél kort te zien Nijmegen

NIJMEGEN - Deskundigen zijn het er niet over eens of het nu wel of niet van de Gebroeders van Limburg is. De Zwitserse eigenaar weet wél wat het 600 jaar oude boekje moet kosten. 12 miljoen euro. Vrijdagmiddag komt de peperdure bundel papier naar Museum het Valkhof in Nijmegen en is dan slechts een paar dagen te bezichtigen.
Een boekje van 15 bij 10,5 centimeter, omstreeks 1407 in Parijs gemaakt en nog niet eens volledig afgemaakt ook.
Een getijdenboek werd in de middeleeuwen door leken gebruikt voor hun privédevotie. Het geeft gebeden weer die op vaste tijden van de dag werden uitgesproken.

'Het is gemaakt door Paul'

Het astronomisch hoge bedrag op het prijskaartje van het eeuwenoude boek wordt begrijpelijker voor wie weet dat het wordt toegeschreven aan Paul van Limburg, één van de vermaarde Gebroeders van Limburg uit Nijmegen.
Ze behoren tot de beroemdste schilders van middeleeuwse miniaturen. In het kader van het Gebroeders van Limburg Festival is het getijdenboek nu héél kort in de Waalstad te bewonderen.
Het boekje van 12 miljoen (foto: www.gebroedersvanlimburg.nl)
Drie jaar geleden dook in België een onbekend 15e eeuws getijdenboek op. Het manuscript is verlucht met 30 tekeningen, die sterke gelijkenissen vertonen met werk van de Nijmeegse Gebroeders van Limburg. Het getijdenboek is mogelijk een geschenk van hun mecenas Jean de Berry aan Lodewijk van Orleans en Valentina Visconti.

'Niet van Paul, ook niet van z'n broers'

Professor Eberhard König uit Berlijn, autoriteit op het gebied van middeleeuwse manuscripten, schreef het getijdenboek begin 2016 toe aan de Gebroeders van Limburg. Maar lang niet alle experts zijn het met hem eens.
Dat is reden voor Museum het Valkhof om voor- en tegenstanders uit te nodigen om komende maandag met elkaar in debat te gaan. De hamvraag: 'Is het boekje nu wel of niet geïllustreerd door één van de Nijmeegse miniatuurvirtuozen?'

Donald Duck

In maart van dit jaar was het mysterieuze getijdenboek al eens kort in Nederland. Op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Filmmaker Peter van der Heijden uit Nijmegen zocht daar eigenaar Heribert Tenschert uit Zwitserland op.
In het filmpje is te zien hoe Tenschert op bijna achteloze wijze door het boekje bladert alsof het geen historisch kunstobject van 12 miljoen euro is, maar een stukgelezen Donald Duckje dat hij net uit zijn binnenzak heeft gevist.
In sneltreinvaart laat hij de aanwezigen de ene na de andere prachtige tekening zien om vervolgens het nog geopende boekje met één hand vast te houden terwijl hij met de andere hand de sleutel pakt van de vitrine waar het uit kwam.

'Van onschatbare waarde'

'In mijn carrière heb ik zo'n 1800 middeleeuwse manuscripten in handen gehad', zegt Tenschert terwijl hij het boekje terug in de vitrine legt. 'Maar dit is het belangrijkste van allemaal. Je durft niet eens te hopen dat je zoiets als dit vindt.'
Ondertussen slaak je als kijker ongewild een zucht van verlichting als het hyper kostbare boekje weer veilig in de vitrine ligt en de sleutel wordt omgedraaid.

Geen haast

Voor eventuele kopers maakt het kennelijk niet uit dat de experts nog flink van mening verschillen over wie de miniaturen in het getijdenboek nu echt gemaakt heeft. Op de kunstbeurs in Maastricht waren veel geïnteresseerden die het boekje wilde kopen. 'Maar ik heb geen haast', zegt de Zwitserse handelaar.
'Het Rijksmuseum kocht onlangs twee enorme, in mijn ogen een beetje saaie, schilderijen van Rembrandt voor 160 miljoen euro. Dit boekje van 12 miljoen kost maar een vijftiende van dat bedrag. Oké, als eigenaar ben ik natuurlijk niet onbevooroordeeld, maar in mijn ogen is dit een veel, heel veel groter artistiek werk dan die twee Rembrandts.'

Zie ook:
  • www.gebroedersvanlimburg.nl