Nieuws

Brieven van gravin Bentinck uit De Steeg genomineerd voor erfgoedlijst

DE STEEG - De omvangrijke correspondentie van rijksgravin Charlotte Sophie Bentinck (1715-1800) uit De Steeg prijkt volgend jaar mogelijk tussen de dagboeken van Anne Frank, de Gutenberg Bijbel en handschriften van Johann Sebastiaan Bach op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Het Gelders Archief in Arnhem, dat de 25.000 brieven beheert, maakte donderdag bekend dat de brieven op de nominatie staan voor het register Memory of the World, de werelderfgoedlijst van documenten.
Charlotte Sophie Bentinck correspondeerde met de groten der aarde uit haar tijd, zoals Voltaire en Frederik de Grote. Ze was feministe en had opvallende politieke en maatschappelijke denkbeelden.

Kasteel Middachten

Haar brievencollectie is al vaak bestudeerd en geeft volgens wetenschappers 'een uniek beeld van het leven van de adel in de achttiende eeuw.' Over het leven van de van oorsprong Duitse Sophie zijn verschillende boeken en een film verschenen.
Bentinck woonde op kasteel Middachten in De Steeg, dat nog steeds in handen is van haar nazaten. Unesco beslist in het voorjaar van 2017 of de brieven op de lijst komen.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl