Nieuws

Levensverhaal van ernstig zieke Bruno uit Eerbeek moet herinnering aan papierindustrie levend houden

Bruno de Vries uit Eerbeek was ernstig ziek toen hij besloot dat hij een boek moest schrijven. Een boek over zijn eigen leven. Dat is er nu en nu hoopt hij dat het voldoende verkocht wordt, zodat Eerbeek een kunstwerk kan krijgen dat de herinnering aan 400 jaar papierindustrie levend moet houden. © WikiCommons
EERBEEK - Bruno de Vries uit Eerbeek was ernstig ziek toen hij besloot dat hij een boek moest schrijven. Een boek over zijn eigen leven. Dat is er nu en nu hoopt hij dat het voldoende verkocht wordt, zodat Eerbeek een kunstwerk kan krijgen dat de herinnering aan 400 jaar papierindustrie levend moet houden.
'80 jaar wel en wee van BéDéVé', zo heet het boek van Bruno de Vries. De Vries werkte zelf 33 jaar lang in de papierindustrie in Eerbeek. Van jongetje in het kolenpark tot de snijmachines en uiteindelijk schopte hij het tot hoofd productieplanning. Het hele bedrijf doorliep hij. 'Ik ken de hoed en de rand wat de papierindustrie betreft, dat heb ik nu maar eens op papier gezet', zo vertelt De Vries, die inmiddels hersteld is.
Luister hier naar de gedreven Bruno de Vries:
Het boek was eigenlijk bedoeld voor het nageslacht, maar toen bedacht hij dat het ook anders kon. 'Eerbeek heeft al meer dan 400 jaar papierindustrie. Daar mag wel eens een kunstwerk voor komen. Er is al wel wat, maar niet iets wat die lange historie uitbeeld', vertelt de schrijver.

Vier zuilen

Maar daar is geld voor nodig. Samen met het Papierdorperscomité wordt ongeveer 12.000 euro gezocht voor een groter kunstwerk. De verkoop van het boek van de Eerbeker moet daaraan bijdragen.
'We hebben al een hele compositie gemaakt. We willen vier zuilen opzetten waarin verschillende fases van papierbewerking worden uitgebeeld. Die beelden worden ongeveer twee meter hoog', aldus De Vries. Dinsdagmiddag is het boek door de burgemeester van Brummen gepresenteerd in het centrum. Het boek is al 120 keer gereserveerd.