Nieuws

Column over Job uit Nijmegen die niet weet wat een kut-Marrokaan is op tv

'Job (12) kent de woorden kut-Marokkaan, kankerlul en aandachtshoer niet. [...] Job geeft niet anderen de schuld en wenst niemand dood op sociale media. En dan noemen we hem verstandelijk beperkt.' De eerste en laatste woorden van een column van zijn moeder en schrijfster/journalist Annemarie Haverkamp uit Nijmegen. De column die viral ging op social media. Vanavond leest ze hem voor op televisie.
NIJMEGEN - 'Job (12) kent de woorden kut-Marokkaan, kankerlul en aandachtshoer niet. [...] Job geeft niet anderen de schuld en wenst niemand dood op sociale media. En dan noemen we hem verstandelijk beperkt.' De eerste en laatste woorden van een column van zijn moeder en schrijfster/journalist Annemarie Haverkamp uit Nijmegen. De column die viral ging op social media. Vanavond leest ze hem voor op televisie.
Meer dan zesduizend keer gedeeld op Facebook, bijna 800 retweets, meer dan 325.000 views op Dumpert.nl, aandacht in de landelijke pers nadat de column begin juni in De Gelderlander verscheen. Annemarie Haverkamp was op het moment dat internet ontplofte door de woorden die ze had geschreven zelf aan het werk in Rwanda. Het thuisfront stuurde haar berichtjes over waar die column allemaal niet opdook.
Voor het televisieprogramma 1Vandaag aanleiding om Annemarie thuis in Nijmegen op te zoeken om haar verhaal over de aanleiding van die column op te tekenen.
'Ik zat thuis op de bank met Job tv te kijken. Het ging over Sylvana Simons en de bagger die ze over zich uitgestort, kreeg nadat ze zich had aangesloten bij de politieke partij DENK.'
Ze verbaasde zich al vaker over hoe mensen met elkaar omgaan en wat ze elkaar naar het hoofd slingeren. Ze keek naar Job naast haar op de bank en realiseerde zich dat hij totaal niet op die manier naar de wereld en de mensen kijkt. En het idee voor de column was geboren.
De column raakte overduidelijk een gevoelige snaar. Het blijmoedige karakter van Job (12) met zijn lichamelijke en geestelijke beperkingen is een schril contrast in een tijd waarin mensen maar oordelen en om het minste al scheldend leeglopen. 'Wie is er hier nu verstandelijk beperkt?', vraagt Haverkamp zich hardop af in de conclusie.
Foto: www.facebook.com/annemarie.haverkamp.3

Zie ook: