Nieuws

Arnhemse judoka terug uit Rio: 'Ik denk dat niemand in mijn straat weet dat ik in Rio was.'

ARNHEM - Jayme Mata, 33 jaar, uit Arnhem, stapt met een grote koffer zijn appartement in de Arnhemse wijk Malburgen binnen. 'Let niet op de rommel, ik ben er weken niet geweest. Hoe lang duurt dit interview? Ik moet nog boodschappen doen, ik heb niets in huis.' Zie hier de thuiskomst van een Olympische sporter uit Rio. Hij is net een uur terug in Nederland deze zondagmiddag.
Jayme Mata komt uit voor het Olympisch team van Aruba, dat zeven man sterk is. Ter vergelijking, Nederland had 242 sporters in Rio zitten. Zijn discipline is judo. Bij de spelen in 2012 in Londen lag hij de eerste ronde eruit, dit keer redde hij het tot de tweede. Hij stuitte daar op Rishod Sobirov uit Oezbekistan, een man met een staat van dienst. Medaillekandidaat en wereldkampioen. 'Een slechte loting. Dat ik van hem verlies, dat is acceptabel. Dus ik ben tevreden met het resultaat.'

Aruba heeft Olympische licentie

Dat hij voor Aruba uit kan komen, is omdat het eiland in 1986 een Olympische licentie kon verkrijgen. En hoewel het eiland onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden, mag het onder eigen vlag meedoen aan de spelen. 'Dat betekent voor mij dat het makkelijker is om mee te doen aan de spelen, ik heb minder concurrentie dan Nederlandse judoka's. Maar vergeet niet dat je uiteindelijk op het internationale toneel moet presteren. Daar wordt geen onderscheid gemaakt,' zegt Mata vanaf zijn bank. 

'Ik denk dat niemand weet dat ik in Rio was'

'Ik denk dat niemand in mijn straat weet dat ik in Rio ben geweest als sporter. Ze zien me wel iedere dag vroeg vertrekken, naar kantoor en zien me laat terug komen na de training. Dan heb ik mijn sportkleding aan. Misschien dat ze een vermoeden hebben!' zegt hij lachend. 

Laatste spelen

Hij is gevraagd door de Arubaanse delegatieleider om tot de slotceremonie te blijven. Aruba stuurt haar sporters die eruit liggen niet naar huis, zoals de Nederlanders wel doen. Jayme Mata: 'Dat vind ik best een heftige regel. Ik geloof niet dat sporters die eruit liggen de sfeer negatief kunnen beinvloeden. Integendeel. Maar ik ben eerder terug gekomen omdat ik anders in de knoei met mijn werk zou komen.' Maandag begint voor hem weer een gewone werkweek. En de trainingen. 'Maar geen spelen meer over vier jaar. Dat is mooi geweest en ik ben heel dankbaar dat ik er twee heb mogen meemaken.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!