Nieuws

Gelderse atleten in Rio: de balans

RIO DE JANEIRO - De Olympische Spelen zitten er nagenoeg op. Vannacht is de sluitingsceremonie en dan is het weer vier jaar wachten op de volgende Spelen, die in Tokio.
De Spelen begonnen op zaterdag 6 augustus met een dramatische val van wielrenster Annemiek van Vleuten uit Wageningen, die winnende positie een bocht miste. Heel wielerminnend Gelderland hield zijn hart vast, maar Van Vleuten krabbelde na een paar dagen in het ziekenhuis weer op.
Anna van der Breggen won uiteindelijk goud in die wegwedstrijd.
Op de wielerbaan zorgde Elis Ligtlee uit Eerbeek voor een regelrechte sensatie door goud te pakken op het onderdeel keirin.
Op de sprint werd ze uiteindelijk vierde. Een ander wieleronderdeel is de BMX en daar reikte Jelle van Gorkom uit Lichtenvoorde naar het zilver. Laura Smulders uit Horssen, brons vier jaar geleden in Londen, viel in de finale.
De Gelderse ruiters beleefden een teleurstellende deelname aan de Olympische Spelen. De dressuurploeg, die geheel uit Gelderlanders bestond, haalde geen medaille, niet in de laatste plaats omdat het paard Parzival van Adelinde Cornelissen uit Nijkerk in de wang werd gestoken en moest opgeven. Daarna ontstond commotie toen een Amerikaanse ex-ruiter beweerde dat Cornelissen haar paard mishandeld zou hebben.
Op de atletiekbaan waren alle Gelderse ogen gericht op de Arnhemse Sifan Hassan, maar die kwam door een eerdere blessure op 1500 meter niet verder dan een vijfde plaats. Op de 800 meter haalde ze de finale niet.
Susan Kuijken werd verdienstelijk achtste op de 5000 meter en Churandi Martina uit Arnhem kwam een honderdste tekort op de 200 meter voor een medaille. Op de tienkamp gaven Eelco Sintnicolaas uit Apeldoorn en Pieter Braun uit Arnhem op en de vrouwelijke meerkampsters konden ook niet excelleren. Op de laatste dag van de Spelen werd Nijmegenaar Abdi Nageeye verdienstelijk 11e op de marathon.
Wonnen ze nou brons of verloren ze zilver? In elk geval keren Kaj Hendriks uit Wageningen en stuurman Peter Wiersum uit Wichmond met een medaille om hun nek terug uit Zuid-Amerika. Het tweetal maakte deel uit van de Holland Acht bij het roeien.
Bij de teamsporten was het een net-niet-verhaal. De handbalsters, met Estavana Polman uit Arnhem, deden voor het eerst mee met de Spelen, maar verloren het brons aan wereldkampioen Noorwegen. En de volleybaldames met vijf Gelderse speelsters in de gelederen moesten de derde plek aan de Verenigde Staten laten. De hockeyers, Met Robbert Kemperman uit Nijmegen, grepen ook naast het brons. Duitsland was na shoot-outs te sterk. Kemperman scoorde in die serie wel, maar dat mocht niet baten. 
De hockeysters, met Xan de Waard uit Renkum, waren huizenhoog favoriet voor de olympische titel. Maar in de finale verloor Oranje na shoot-outs van Groot-Brittannië.
De Olympische Spelen in Rio de Janeiro waren de laatste kans voor beachvolleyballer Reinder Nummerdor uit Elburg. In de kwartfinale kwam het tot een broederstrijd tussen Nummerdor/Varenhorst en Brouwer/Meeuwsen. Het laatste tweetal won en zo blijft Nummerdor na vijf Olympische Spelen zonder plak zitten.