Nieuws

Herdenking op Bronbeek voor dwangarbeiders die 'dodenspoorweg' aanlegden

ARNHEM - Op landgoed Bronbeek in Arnhem zijn zaterdag de vele slachtoffers herdacht die de Birma-Siam-spoorweg in Thailand en Birma en de Pakan Baroe-spoorweg op Sumatra aanlegden. Ze werden gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog door gevangenen van de Japanners.
Het is dit jaar de 49e herdenkingsbijeenkomst. Rod Beattie is deze herdenking de eregast. Hij is voormalig beheerder van de erevelden in Thailand en zal vertellen over de Birma-Siam-spoorweg. Met dat spoor wilden de Japanners de spoorwegnetten in Birma en Thailand met elkaar verbinden.

Duizenden doden bij de aanleg

In totaal werden bij de aanleg meer dan 250.000 dwangarbeiders ingezet, onder wie 18.000 Nederlanders. Van hem kwamen er 3000 om het leven bij de bouw van de spoorlijnen.
Bij de verbetering van spoorwegen op Sumatra werden ook duizenden gevangenen door de Japanners gedwongen te werken. Honderden van hen kwamen om. In tegenstelling tot de Birma-Siam-spoorweg is de Pakan Baroe-spoorweg nooit in gebruik genomen. 
Nederland bezat tijdens de oorlog Nederlands-Indië nog, het huidige Indonesië. Toen Japan Indië binnenviel, werden veel (krijgs)gevangenen gemaakt.