Nieuws

Wat is er tot nu toe allemaal gemeld over de Duitse kankerkliniek van Klaus Ross?

Vier mensen stierven in de afgelopen periode onder 'verdachte omstandigheden' nadat natuurgenezer Klaus Ross hen behandelde. Dat vindt de Duitse justitie. Er is nog veel onduidelijk in de zaak. We zetten de gebeurtenissen op een rij. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vier mensen stierven in de afgelopen periode onder 'verdachte omstandigheden' nadat natuurgenezer Klaus Ross hen behandelde. Dat vindt de Duitse justitie. Er is nog veel onduidelijk in de zaak. We zetten de gebeurtenissen op een rij.
Ross behandelde zijn veelal opgegeven kankerpatiënten met vitamines maar ook met het middel 3-BP. Met die laatste zou iets fout gegaan zijn, toen drie mensen overleden bij een kuur daarmee. Eén van hen komt uit Apeldoorn. Justitie onderzoekt of de kuur en de overlijdens met elkaar te maken hebben. 
Tussen 25 en 27 juli behandelde Ross in totaal vijf patiënten met het preparaat 3-BP. Naast de drie mensen die overleden moesten twee anderen door een arts worden behandeld, omdat ze in levensgevaar waren geraakt. De een ligt in Nederland, de ander in Italië.

De overleden patiënten

In de media is bericht over mensen die Ross onder behandeling had en stierven. De bovenste drie namen zijn degenen die overleden, waarna de Duitse justitie het onderzoek instelde. De vierde naam kwam later naar buiten en staat los van de patiënten die in juli de kuur deden.
  • de 55-jarige Apeldoorner Peter van Ouwendorp, overleden in Gelre Ziekenhuis
  • Belgische Leentje Callens (55), overleden in het Radboudumc
  • Joke van der Kolk uit Wijk en Aalburg (43), overleden in Duits ziekenhuis 
  • Fleur Walter uit Rotterdam (31), overleden in hospice

Klaus Ross

Hij werkte als technicus die ziekenhuisapparatuur verkocht. Ross liet zich omscholen tot natuurgenezer; tot 2014 behandelde hij mensen voor de Gezondheidscirkel Venlo. 

De behandeling

Het Klaus Rosscentrum laat zich voorstaan op de natuurlijke en biologische behandeling van kanker. De prijzen van een behandelprogramma variëren van 2000 tot 9000 euro, afhankelijk van de klachten. In sommige gevallen werd vitamine C of kurkuma toegediend.
De kankertherapie bestond onder meer uit het toedienen van infusen met zogeheten glucoseblokkers. Die zouden ervoor moeten zorgen dat de kankercellen geen voedingsstof meer krijgen, waardoor ze afsterven. Het middel heet 3-Bromopyruvat (3-BP). Volgens enkele familieleden van patiënten ontstonden er klachten toen de infuuszakken niet meer uit Duitsland, maar uit de VS kwamen.
Ross noemt zijn behandelingen 'aanvullend.'

De kankerkliniek

De privékliniek is in 2013 opgericht door Venlonaar André Hartel. Die stopte in 2015, toen nam Ross de kliniek over. De Limburgse nieuwszender L1 weet dat Hartel over Klaus Ross zei dat hij weinig ervaring met de behandeling van kankerpatiënten had.
Het centrum is gevestigd in een herenhuis in het Duitse Bracht-Brüggen, met drie kamers. De kliniek is sinds midden augustus gesloten. De licentie werd ingetrokken.

Politie/justitie

  • 2 augustus: Duitse politie roept patiënten op zich te melden omdat ze gezondheidsrisico lopen
  • 3 augustus: de kliniek wordt gesloten
  • 4 augustus: de Nederlandse, Belgische en Duitse politie roepen patiënten op zich te melden
  • 5 augustus: de inspectie voor de gezondheidszorg in Viersen doet aangifte tegen Klaus Ross; het OM start onderzoek
  • 9 augustus: de Nederlandse en Duitse autoriteiten hebben 26 meldingen gekregen van patiënten die zijn behandeld door Heilpraktiker Klaus Ross
  • 12 augustus: Klaus Ross wordt verdacht van dood door schuld en of zware mishandeling, meldt OM. Hij was wel bevoegd om patiënten het middel 3-BP te injecteren.
  • 17 augustus: de Duitse politie onderzoekt 70 sterfgevallen (50 Nederlandse) van de Duitse kankerkliniek