Nieuws

'OM onderzoekt 70 sterfgevallen - 50 Nederlandse - van kankerkliniek Klaus Ross'

BRÜGGEN - De Duitse politie is een onderzoek gestart naar 70 sterfgevallen in de Duitse kankerkliniek van natuurgenezer Klaus Ross. Van deze overleden patiënten zijn 50 Nederlands. Eerder meldde de Duitse politie te vermoeden dat de Nederlandse patiënten vooral Gelderlanders of Limburgers zijn.
Volgens de Duitse omroep WDR zijn deze mensen sinds eind 2014 behandeld in die kliniek en daarna overleden. 
De WDR-verslaggever zegt donderdagavond tegen Omroep Gelderland op basis van vertrouwelijke informatie : 'De politie kwam deze groep op het spoor nadat de afgelopen tijd in zeer korte periode drie mensen overleden die behandeld werden in die kliniek. Uit politieonderzoek komt naar voren dat van de 100 patiënten er inmiddels 70 overleden zijn.'

'Zeker van onze zaak'

Hoeveel mensen uit Gelderland er bij zitten, is nog niet bekend. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) willen ondanks herhaaldelijk aandringen helemaal niet reageren. 'Maar het feit dat wij dit naar buiten brengen, geeft aan dat we zeker zijn van onze zaak', aldus de WDR-verslaggever.
Aan de nabestaanden is gevraagd of de recherche de overblijfselen van hun geliefden mag opgraven. Dat is nodig om te kunnen onderzoeken of hun dood iets te maken heeft met het handelen van Ross, schrijft De Telegraaf.

Drie overledenen

Eerder werd bekend dat er in ieder geval drie mensen zijn overleden na een behandeling door Ross. Onder hen is de 55-jarige Apeldoorner Peter van Ouwendorp. Samen met een vrouw uit Wijk en Aalburg én een Belgische dame ontving hij eind juli onder meer infusen met glucoseblokkers. Deze blokkers zouden (kanker)cellen hun voeding afnemen waardoor deze - althans volgens de theorie van natuurgenezer Ross - afsterven.
Het Duitse OM startte daarop een onderzoek naar de praktijken van Klaus Ross. De vraag die beantwoord moet worden is of de overledenen zijn gestorven door de behandeling bij de Duitse kliniek óf omdat zij terminaal - uitbehandeld - waren. De Duitse inspectie voor de gezondheidszorg uit Viersen had volgens de NOS ook aangifte gedaan tegen Ross. Hij zou geen hulp hebben ingeroepen na het ontstaan van complicaties bij drie van zijn patiënten.

Werkzaamheden gestaakt

De natuurgenezer moet gedurende het onderzoek zijn werkzaamheden staken. Ook is het Duitse OM gevraagd zijn licentie in te trekken. De Nederlandse inspectie voor de Gezondheidszorg riep patiënten van de Duitse kliniek op om zich te melden. Dit deden enkele tientallen mensen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!