Nieuws

Inwoners van Arnhem en Nijmegen roken ongemerkt 6 sigaretten per dag mee

Zonder dat ze het in de gaten hebben, inhaleren inwoners Arnhem en Nijmegen een hoeveelheid aan vervuilde lucht die gelijk staat aan het meeroken van zes sigaretten per dag. Dat blijkt uit onderzoek van Milieudefensie. De organisatie sleept de Staat voor de rechter om gezonde lucht af te dwingen.
NIJMEGEN - Zonder dat ze het in de gaten hebben, inhaleren inwoners Arnhem en Nijmegen een hoeveelheid aan vervuilde lucht die gelijk staat aan het meeroken van zes sigaretten per dag. Dat blijkt uit onderzoek van Milieudefensie. De organisatie sleept de Staat voor de rechter om gezonde lucht af te dwingen.
Wetenschappers van de GGD Amsterdam, het RIVM en de Universiteit Utrecht ontwikkelden onlangs een wetenschappelijke rekenmethode om de schadelijke gezondheidseffecten van vervuilde lucht te kunnen vergelijken met die van het meeroken van sigaretten. Milieudefensie heeft op basis van deze modellen berekend hoeveel sigaretten er gemiddeld per gemeente worden 'meegerookt' door het inademen van vervuilde lucht.
Op basis van de berekeningen kwam Rotterdam met bijna zeven meegerookte sigaretten per dag op de eerste plaats terecht en wordt daarmee door Mileudefensie gebombardeerd tot 'Meerookhoofdstad' van Nederland. Vlieland blijkt over de schoonste lucht te beschikken. Daar rookt men 2,8 sigaretten per dag mee.

Inwoners Gelderland roken gemiddeld mee

Inwoners van Gelderland roken gemiddeld 5,3 sigaretten per dag mee. Dat komt overeen met het landelijk gemiddelde. In de lijst van 393 gemeenten komen Nijmegen en Arnhem uit op een 26e en 27e plaats. De eerstvolgende gemeente is Beuningen op plek 48 waar de inwoners volgens het onderzoek 5,8 sigaretten per dag meeroken.
Het meeroken van sigaretten komt de laatste jaren steeds minder vaak voor door het rookverbod in openbare gelegenheden. Voor de gezondheid maakt het echter niet uit of je vervuilde lucht inademt of meerookt, stelt Milieudefensie. Longkanker, hart- en vaatziekten, lager geboortegewicht en verminderde longfunctie bij kinderen komen in beide gevallen voor. Bram van Liere van Milieudefensie: 'Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto's, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten.'

Milieudefensie eist schone lucht

Milieudefensie eist van de Staat der Nederlanden gezonde lucht. De rechter wordt daarom gevraagd om de Staat op te dragen zo nodig de overtreding van de wettelijke normen binnen een half jaar te stoppen. 'Terwijl er relatief eenvoudige maatregelen mogelijk zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn er de afgelopen jaren juist maatregelen genomen die de boel alleen verslechteren', zegt Bram van Liere, doelend op bijvoorbeeld het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 130 kilometer per uur.

Zie ook:

  • Bekijk waar uw gemeente in de lijst van Milieudefensie staat