Nieuws

500 kinderen Harderwijk bouwen een huttendorp van pallets

HARDERWIJK - 500 kinderen zijn deze week in Harderwijk aan de slag met hamers, zagen, nijptangen en spijkers. Ze bouwen op het evenemententerrein aan de Parkweg het grootste huttendorp van Nederland, volgens de organisatie.
Gespannen timmert de bijna 9-jarige Matz een spijker in de pallet. Hij vindt hutten bouwen heel erg 'cool' en het allerleukste vindt Matz het timmeren. 'Alleen als ik op mijn duim sla, dan is het minder leuk'.  
Donderdag is de laatste dag dat Matz en vijfhonderd andere kinderen aan de slag kunnen met zeven trailers pallethout. Het feest is voor kinderen uit de gemeente Harderwijk van 6 tot en met 12 jaar oud. Het wordt ieder jaar gehouden in de laatste week van de zomervakantie.

Planken voor spijkers

De hut van de groep van Matz blijkt niet alleen een hut, maar ook een winkel. Wat ze zoal verkopen? De 11-jarige Sterre: 'Blokken en planken voor spijkers'. Het loopt goed, want het ene na het andere jochie hangt over de in elkaar getimmerde toonbank.
Sommige kinderen betalen entree, kinderen van ouders met weinig geld of kwetsbare kinderen mogen gratis naar binnen. En dat is volgens organisator Else van Werven niet zonder reden. 'Het motto van deze week is dat we een mini-maatschappij zijn waar iedereen mee mag en mee kan doen'. 
Ondertussen is Matz nog altijd aan het timmeren. 'Die spijker wil er niet zo goed in!' Hij is er de rest van de dag nog wel zoet mee.