Nieuws

Wielrenners 'dwars tussen de terrastafels' door centrum Tiel

ARNHEM - Een wielerspektakel van jewelste: de Profronde van Tiel, voor amateurs en profs. De organisatie van de ronde dwars door het centrum van Tiel verwachtte zondag 25.000 à 30.000 bezoekers, gezien het aantal toeschouwers bij de Ronde van Boxmeer.
Om 13.00 uur klonk het eerste startschot voor de amateurs, de sportklasse, en de junioren. Ook was er een dernycriterium. De Profronde keerde in 2011 in de Tielse binnenstad terug, nadat in 1995 voor de laatste keer de wielrenners over de straatstenen vlogen. In 1980 was het eerste startschot voor de jaarlijkse ronde.
Beelden van de eerste koers, in de regen:

Maarten Tjallingii ook aan de start

Grote en bekende wielernamen stonden aan de start voor de 80 kilometer over 50 ronden op het 1480 meter lange parcours, onder meer: Arnhemmer Maarten Tjallingii, Stef Clement, Ramon Sinkeldam, Wilco Kelderman, Laurens ten Dam, Dylan Groenewegen en Wim Stroetinga.

Hinault en Zoetemelk

De Profronde werd van 1980 tot en met 1994 jaarlijks gehouden. Grote namen als Bernard Hinault, Joop Zoetemelk, Jan Raas en Gerrie Knetemann stonden toen op de startlijst. In 2011 werd de wielerronde nieuw leven ingeblazen met toppers uit de Tour de France. Sinds drie jaar is er ook een internationaal damescriterium. De heren-profs rijden 80 kilometer, de dames 65. 
Vorig jaar won Bauke Mollema voor Lars Boom en Kelderman.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!