Nieuws

Honderd Turkse Koerden demonstreren rustig in Arnhem

ARNHEM - Op de Koerdische demonstratie op het Willemsplein in Arnhem zijn ongeveer honderd demonstranten afgekomen. De organisatie ging uit van het vijfvoudige. De demonstratie is volgens de politie rustig verlopen.
Na de mislukte staatsgreep half juli zijn er spanningen in Turkije. Hierdoor is er een conflict tussen president Erdogan en de Turkse geestelijk leider Gülen. Erdogan verdenkt Gülen er van dat hij achter de couppoging zit. Gülen verwerpt dat. Hierdoor ontstaan er soms ook  lichte spanningen in Gelderland tussen Koerden en aanhangers van Gülen en Erdogan zegt Ela Oncu van de Koerdische gemeenschap in Arnhem.

'Géén angst voor aanhangers Erdogan'

De ME was aanwezig met vier busjes. De politie stond op scherp vanwege de spanningen in Turkije.
Volgens de organisatie van de demonstratie was er géén angst dat aanhangers van Erdogan of zijn partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) ook naar het plein komen. 'Wij demonstreren wel vaker, we verwachten geen problemen', aldus Oncu.

Zorgen om PKK-leider

De Koerden vroegen met de demonstratie aandacht voor de situatie van Abdullah Öcalan, leider van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK). Hij zit al jaren vast en sinds enige tijd vernemen ze niets meer van hem. Nu president Erdogan de bezem door allerlei overheidsinstanties haalt in Turkije, zijn de Koerden extra bezorgd over zijn situatie.

35 militanten van verboden Koerdische Arbeiders Partij (PKK) gedood

Militaire functionarissen in Turkije melden dat Turkse militairen zaterdag 35 militanten van de verboden Koerdische Arbeiders Partij (PKK) hebben gedood. De militanten probeerden een basis te bestormen in de Zuid-Oostelijke provincie Hakkari. Oncu is er stil van en wordt er emotioneel van. De gewapende tak van de PKK pleegt sinds het staakt-het-vuren is opgeschort weer regelmatig aanslagen. Politie en leger zijn vaak het doelwit. De regering-Erdogan reageert van tijd tot tijd met vergeldingsacties.

Gülen in de V.S.

Sinds 1999 verblijft Gülen in ballingschap in de Verenigde Staten. Turkije zou graag zijn uitlevering zien, omdat ze hem er van verdenken de regering omver te willen werpen.