Nieuws

Rechter doet uitspraak in zaak zieke werknemers Smit Draad Nijmegen

Een spannende dag is het deze vrijdag voor een aantal (oud)-personeelsleden van kabelfabrikant Smit Draad. De werknemers hebben de kabelfabrikant voor de rechter gesleept, omdat ze door slechte arbeidsomstandigheden ziek zijn geworden. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een spannende dag is het deze vrijdag voor een aantal (oud)-personeelsleden van kabelfabrikant Smit Draad. De werknemers hebben de kabelfabrikant voor de rechter gesleept, omdat ze door slechte arbeidsomstandigheden ziek zijn geworden.
De zaak is namens hen door de vakbond FNV gevoerd. De bond wil dat de directie van Smit Draad erkent dat de werkomstandigheden in het verleden niet goed waren: het personeel werd blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. De erkenning moet het afhandelen van schadeclaims vergemakkelijken.
De directie is daar niet toe bereid. Volgens de advocaat van Smit Draad waren arbeidsomstandigheden in het verleden juist prima, zo betoogde hij bij de inhoudelijke behandeling van de zaak begin vorige maand. 

Bedrijfsarts

Ook het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle laat zich vrijdag uit over het bedrijf. Vijf werknemers hebben een klacht ingediend over een bedrijfsarts van Smit Draad, die in hun ogen onzorgvuldig en te afwachtend heeft gereageerd op hun medische klachten, die door de slechte arbeidsomstandigheden zouden zijn veroorzaakt.