Nieuws

Opgelicht met een smoesje: vijf tips tegen babbeltrucs

Van vriendelijk ogend tot vertrouwenwekkend, jong en oud. Zo omschrijft de politie de veelzijdigheid van oplichters die met een babbeltruc de kluit weten te belazeren. Woensdag ontdekte een vrouw in Apeldoorn dat ze beroofd was door twee nepagenten. De smoes? Er zou bij haar thuis zijn ingebroken en de agenten wilden een kijkje nemen. © Archief
APELDOORN - Van vriendelijk ogend tot vertrouwenwekkend, jong en oud. Zo omschrijft de politie de veelzijdigheid van oplichters die met een babbeltruc de kluit weten te belazeren. Woensdag ontdekte een vrouw in Apeldoorn dat ze beroofd was door twee nepagenten. De smoes? Er zou bij haar thuis zijn ingebroken en de agenten wilden een kijkje nemen.
Volgens de politie zijn de oplichters er dus in alle soorten en maten maar hoe kunt u nou voorkomen dat uzelf slachtoffer wordt van een geraffineerde babbelaar? Vijf tips

1. Bel de politie voor de politie

In geval van nood is de politie natuurlijk de goede vriend. Maar wat nou als de agent geen agent blijkt te zijn. De politie heeft zelf advies. Als iemand zich voordoet als agent kunt u altijd bellen naar 0900 8844 om te checken of de agent voor de deur ook echt van de politie is.

2. Altijd legitimeren

U kunt altijd om een legitimatiebewijs vragen, ook als iemand aan de deur staat namens de gemeente, een bedrijf of een instelling. Via de kierstand, of, zo schrijft de politie, door te vragen of ze het legitimatiebewijs door de brievenbus willen doen.

3. Binnenblijven

Pech aan de auto... Kunt u even komen kijken...? Mensen worden regelmatig naar buiten gelokt. Niet doen zegt de politie. 'Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z'n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.

4. De achterdeur

En ook de achterdeur blijkt geliefd. Als u alleen thuis bent doe hem dan op slot. Het kan namelijk zijn dat iemand via de achterdeur uw huis binnen glipt om spullen te stelen. In combinatie met het praatje aan de voordeur kan u daardoor slachtoffer worden.

5. De kierstand en de deurspion

Traditioneel maar effectief. De kierstand en de deurspion. Met de kierstand kunt u eerst poolshoogte nemen en met de deurspion ziet u wie er voor uw deurstaat zonder die zomaar open te doen. 
Voor de vrouw in Apeldoorn komen de tips te laat, bij haar werd een geldbedrag weggenomen. De politie doet nog onderzoek.