Nieuws

Kolken bij Haalderen weer open na onderzoek naar ziekte van Weil

Goed nieuws voor zwemliefhebbers. De gemeente Lingewaard heeft namelijk de afzetting verwijderd bij de kolken in Haalderen. Het water was drie weken afgesloten, vanwege de mogelijke aanwezigheid van de ziekte van Weil. © Archief Omroep Gelderland
HAALDEREN - Goed nieuws voor zwemliefhebbers. De gemeente Lingewaard heeft namelijk de afzetting verwijderd bij de kolken in Haalderen. Het water was drie weken afgesloten, vanwege de mogelijke aanwezigheid van de ziekte van Weil.
De GGD Gelderland-Midden kreeg drie weken geleden een melding binnen van één persoon met de ziekte van Weil. Die persoon had voor hij ziek werd, deelgenomen aan een viswedstrijd in de kolken. Het vermoeden bestond dat hij daar de ziekte had opgelopen. Daarom werd het water preventief afgesloten.
'Sporadische gevallen van deze ziekte komen met enige regelmaat voor. Overal waar mensen in contact komen met water, bestaat een zeker risico op besmetting. Dit is ook het geval bij (zwem)water. Maar het risico op besmetting is bij de kolken niet groter dan bij ander (zwem)water waar ratten aanwezig kunnen zijn. Op advies van de GGD verwijderen wij daarom de linten', aldus de gemeente op haar website.

Geen nieuwe gevallen

Na de melding zijn nog twee andere personen onderzocht die in of rondom de kolken zijn geweest. Uit dit onderzoek bleek dat dit tweetal de ziekte niet hadden. Sindsdien zijn geen nieuwe gevallen bekend van mensen die de ziekte van Weil hebben opgelopen.
'Zwemmen in natuurwater brengt altijd risico's met zich mee. Deze risico's zijn bij de kolken niet groter dan bij ander natuurwater waar ratten kunnen zijn', aldus de gemeente.

Verspreiding door urine bruine ratten

De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die zich verspreidt via de urine van bruine ratten. Besmetting kan zowel in het water als op de oever plaatsvinden. Het kan worden overgedragen via wondjes in de huid of via slijmvliezen. De gemeente Lingewaard onderzoekt momenteel hoe de rattenpopulatie bij de kolken verkleind kan worden.
De symptomen van de ziekte van Weil zijn plotseling opkomende griepachtige verschijnselen met acute hoge koorts tot 40 graden, koude rillingen, hoofdpijn, rugpijn en spierklachten (meestal) in de kuiten. De verschijnselen treden op binnen vijf tot veertien dagen na de besmetting.

Arts raadplegen

Het is aan te raden om bij deze verschijnselen zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Na een aantal dagen kunnen de nieren en lever aangetast worden. Uiteindelijk kan geelzucht optreden.

ZIE OOK:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!