Nieuws

Apeldoorn hoopt op extra miljoenen Rijk voor opruimen munitie uit Tweede Wereldoorlog

De gemeente Apeldoorn denkt nog een 'substantieel bedrag' nodig te hebben om munitie uit de bossen rond Apeldoorn op te ruimen. Het zou gaan om 40 miljoen euro. Volgens een woordvoerder hoopt de gemeente dat het Rijk bijna het gehele bedrag voor haar rekening neemt. © ANP
APELDOORN - De gemeente Apeldoorn denkt nog een 'substantieel bedrag' nodig te hebben om munitie uit de bossen rond Apeldoorn op te ruimen. Het zou gaan om 40 miljoen euro. Volgens een woordvoerder hoopt de gemeente dat het Rijk bijna het gehele bedrag voor haar rekening neemt.
Normaal neemt het Rijk bij dit soort projecten 70 procent voor haar rekening en de gemeente 30 procent. 
De gemeente Apeldoorn is al sinds 1998 bezig met het opruimen van de restanten van een grootste Duitse munitie-opslag uit de Tweede Wereldoorlog. 'Het gebied rond Hoog Soeren is bijna schoon', meldt de woordvoerder.

Al 30 miljoen uitgegeven

'Inmiddels is 30 miljoen uitgegeven. Daarvan heeft het Rijk bijna 100 procent betaald', stelt hij. Dat bevestigt ook een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Door de achtergebleven munitie zou het voor de brandweer gevaarlijk zijn om in het betreffende gebied te blussen bij eventuele branden.

'Oplossingen uit VS en Australië'

De gemeentewoordvoerder bestrijdt dat de brandweer nu nauwelijks kan blussen. 'We kennen de situatie al sinds 2006.' Toen waren er ontploffingen bij het bestrijden van een grote natuurbrand op de Uddelse Heide. 'Sindsdien is de brandweer naar de Verenigde Staten en Australië geweest om te zien hoe je kunt blussen in een gebied waar je slecht bij kunt.'
'Ze hebben vervolgens nieuwe methodes bedacht. Bijvoorbeeld door brandgangen te maken. De brand kan dan niet overslaan en je kunt het vuur gecontroleerd laten uitbranden', weet de woordvoerder.

'Blijft absoluut een risico'

Neemt niet weg dat er wel wat moet gebeuren.
'Het blijft absoluut een risico', beaamt de woordvoerder van de gemeente. 'Deskundigen zeggen ook dat je het niet kunnen laten liggen.'
Daarom gaat Apeldoorn weer een verzoek indienen bij het Rijk om het leeuwendeel van de benodigde miljoenen voor zijn rekening nemen. De woordvoerder van Binnenlandse Zaken wil niet ingaan om een verzoek dat nog ingediend moet worden.

'Complex en groots project'

Wel geeft hij aan waarom in het verleden wel bijna 100 procent van de 30 miljoen is bijgedragen. 'Dat hangt samen met de complexiteit en de grootte van het project bij Apeldoorn. En Apeldoorn kan daar niet in voorzien.'
Dat wil niet zeggen dat dat nu weer gebeurt. 'Maar daarover kan een gesprek worden gevoerd.'