Nieuws

Hitsige reeën, nooit meer natte voeten en een verloren Vierdaagsekruisje terug. Dat is het nieuws vandaag

Rijkswaterstaat gaat weer een stapje verder in de strijd tegen het wassende water in Gelderland, een wandelaar krijgt zijn kruisje terug dat hij verloor tijdens de Vierdaagse en de reeën op de Veluwe zijn weer hitsig. Dat en meer in het nieuws van vandaag. © Staatsbosbeeheer
ARNHEM - Rijkswaterstaat gaat weer een stapje verder in de strijd tegen het wassende water in Gelderland, een wandelaar krijgt zijn kruisje terug dat hij verloor tijdens de Vierdaagse en de reeën op de Veluwe zijn weer hitsig. Dat en meer in het nieuws van vandaag.

Natte voeten

Rijkswaterstaat (RWS) kapt bomen en struiken langs de grote rivieren. Dit project heeft de naam Stroomlijn. Rivieren krijgen vaker te maken met hoogwater en begroeiing kan doorstroming van water belemmeren. En daar krijgen wij weer natte voeten van.
In de uiterwaarden verwijdert RWS beplanting daar waar de rivier bij hoogwater het snelst stroomt. Stroomlijn wordt uitgevoerd langs alle grote rivieren, dus op meerdere plekken in Gelderland. Omroep Gelderland neemt een kijkje bij de werkzaamheden in Beusichem langs de Lek.

Kruisje kwijt

Adriaan ten Bruggencate uit Leiden zat in zak en as. Waar was nou zijn Vierdaagsekruisje gebleven? Voor de intocht in Molenhoek had hij de medaille opgespeld, aan de riem van zijn rugzak. In Malden was het kleinood foetsie.
Een oproep op Facebook werd duizend keer gedeeld en de vinder bleek afkomstig uit Grave. Vandaag worden Ten Bruggencate en zijn speldje herenigd.

De battle om de vrouwen

In de periode dat de reeën paren, gaat het er soms fel aan toe, want de mannen strijden om de vrouwen. En vandaag gaan we dat meebeleven.
Tijdens deze zogenoemde bronsttijd scheiden de wijfjes een geur af en maken ze een soort fluitend geluid waarmee ze de bok roepen. En het mannetje maakt een soort blaffend geluid wat een beetje lijkt op hondengeblaf.
Er is zelfs een nationaal kampioenschap waarbij deelnemers het geluid van de mannetjes, burlen, nadoen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!