Nieuws

Weg met die bomen en struiken in de uiterwaarden; zij zorgen voor hoogwater

BEUSICHEM - Bomen en struiken kappen en riet weghalen om het risico op overstromingen zo klein mogelijk te maken; Rijkswaterstaat pakt de begroeiing in de uiterwaarden van Gelderse rivieren aan.
Het project Stroomlijn wordt in onze provincie onder andere uitgevoerd in Beusichem en Hattem. Het gaat om de rivieren:
  • Maas
  • Waal
  • Nederrijn 
  • Lek en
  • IJssel.
Rivieren krijgen vaker te maken met hoogwater, omdat het vaker en harder regent. Dan is het lastig voor de rivier om breed te gaan als bomen 'een groene muur' vormen. Uitwaaierende takken van struiken kunnen ook tegengaan dat het water zich verspreidt. Al helemaal, als er ook nog eens vuil in blijft hangen.

Risico op overstroming

Daardoor moet de rivier door een smalle geul; zo stijgt opnieuw het waterpeil. Hierdoor neemt het risico op overstromingen toe. In de uiterwaarden verwijdert Rijkswaterstaat begroeiing op plekken waar de rivier bij hoogwater het snelst stroomt of bij nauwe stukken. Dat zorgt ervoor dat de waterstand 5 tot 15 centimeter daalt.   
Het project is een aanvulling op Ruimte voor de Rivier-projecten. De begroeiing op de grond van Rijkswaterstaat is al weggehaald, nu is de ongeveer 1000 hectare particuliere grond aan de beurt. Het werk moet eind dit jaar klaar zijn. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!