Nieuws

Ziekenhuis Arnhem bedenkt spalk voor Tom Dumoulin; nu kan 'ie naar Rio

Tom Dumoulin gaat, na zijn valpartij in de Tour de France, toch naar de Olympische Spelen. Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate heeft maandag het gebroken spaakbeen van Dumoulin onderzocht en geprobeerd een oplossing te bedenken, zodat Dumoulin alsnog voor goud kan gaan in Rio de Janeiro. © Rijnstate
ARNHEM - Tom Dumoulin gaat, na zijn valpartij in de Tour de France, toch naar de Olympische Spelen. Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate heeft maandag het gebroken spaakbeen van Dumoulin onderzocht en geprobeerd een oplossing te bedenken, zodat Dumoulin alsnog voor goud kan gaan in Rio de Janeiro.
Hij kreeg een speciale spalk. 
Robert Kempers, een sportarts die werkzaam is op Papendal, legde het contact met het Rijnstate. De afdeling Orthopedie heeft namelijk eerder topsporters, zoals BMX'ers Twan van Gendt en Laura Smulders succesvol behandeld. De sportarts kwam uiteindelijk terecht bij orthopedisch chirurg Peer Konings.

'Gipsen geen optie'

Die wist al meteen dat het gipsen van de pols van Tom Dumoulin geen optie was. 'Met gips is het namelijk onmogelijk om in de juiste houding op een tijdritfiets te zitten.' Daarom maakt het Rijnstate nu een spalk van speciale kunststof die perfect past.
Zo'n spalk kan alleen gemaakt worden door gespecialiseerde handtherapeuten. Konings is er zo een, hij hoort tot een selecte groep van drie orthopedisch chirurgen in ons land die in het bezit zijn van het Europees Certificaat voor Hand- en Polschirurgie.
Om de spalk te laten passen bij zijn houding  nam Tom Dumoulin zijn tijdritfiets zelfs mee naar het ziekenhuis in Arnhem.

Dumoulin na zijn val in de ambulance. Foto: ANP

Oefenen met spalk

Komende weken fietst de tijdritspecialist met de spalk enkele criteriums om te kijken hoe zijn pols het houdt. Bijvoorbeeld woensdag, als hij meedoet aan de 'Acht van Chaam'. Als die criteriums goed gaan behoort Dumoulin tot de topfavorieten voor een medaille. Dinsdag zat de Limburger in ieder geval - nog zonder brace - weer op zijn fiets om te trainen, zo liet hij zien in een vlog op Twitter.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!