Nieuws

Inwoners moeten door de knieën: zelf onkruid wieden in je straat in Berg en Dal

Wie geld wil besparen moet creatieve oplossingen verzinnen. De gemeente Berg en Dal doet dat ook. En alle kleine beetjes helpen. Inwoners van de gemeente moeten zelf het onkruid in hun straat te lijf gaan. © Omroep Gelderland
GROESBEEK - Wie geld wil besparen moet creatieve oplossingen verzinnen. De gemeente Berg en Dal doet dat ook. En alle kleine beetjes helpen. Inwoners van de gemeente moeten zelf het onkruid in hun straat te lijf gaan.
Samen met een dertigtal andere bezuinigingsmaatregelen moet dat zorgen voor een besparing van een miljoen per jaar vanaf 2018. Als dat lukt, hoeven de lokale belastingen niet omhoog, schrijft lokale nieuwswebsite De Groesbeek.

Gemeentelijke bestrijding duur

Eind maart 2016 verbood de Rijksoverheid gemeenten het gebruik van het chemisch onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, ook wel bekend onder de merknaam Roundup. Met water of borstels het onkruid bestrijden is minder effectief en flink duurder. Door bewoners zelf onkruid uit de de stoep voor hun deur te laten trekken kan de gemeente ongeveer vijftigduizend euro per jaar besparen.

Gaan de inwoners echt schoffelen?

Hoewel enkele raadsleden hun twijfels hebben of de bevolking van Berg en Dal massaal de schoffel en handschoenen uit de schuur zal halen om te doen wat de gemeente vraagt is een meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het bezuinigingsmaatregel.
Ook het college van burgemeester en wethouders beseft zich dat ze een dergelijke maatregel nog wel goed moeten verkopen aan de burgers. 'Uitgebreide communicatie vooraf hierover is van groot belang', antwoordde het college op een vraag daarover vanuit de raad.

Zie ook: