Nieuws

Brand bij pizzeria in historisch centrum Zutphen onder controle

ZUTPHEN - In een pizzeria aan de Houtmarkt in Zutphen woedde vrijdagochtend een zeer grote brand. In de buurt - het historische centrum - zitten veel horecagelegenheden. Inmiddels is de brand onder controle. De eigenaar is ontredderd, vertelde hij tegen Omroep Gelderland.
Het gaat om een pizzeria in de binnenstad van Zutphen. Dikke rook hing enige tijd boven een deel van het centrum. Er werd een NL-Alert uitgedaan vanwege de rook. Deze is inmiddels ingetrokken. Hulpdiensten waren in groten getale aanwezig maar schalen weer af. De brand ontstond in de kelder maar over een oorzaak is nog niets bekend.
12.00 We sluiten het liveblog.
11.55  Indra de Boer woont boven de pizzeria. Zij moest halsoverkop haar huis verlaten: 'Ik pakte snel mijn katten en ben in mijn pyjama naar buiten gerend'. Maar haar katten is ze nu kwijt.'Waar ze zijn weet ik niet maar ik heb goede hoop dat ze terugkomen', vertelt ze. 
11.33 Volgens brandweervoorlichter Frank Schipholt ontstond het vuur in de kelder. Daar is het inmiddels onder controle, maar via de muren kroop het vuur omhoog. De tussenmuren worden nu 'losgemaakt' om het ook op de verdiepingen boven de kelder brandvrij te krijgen. De rook is aanzienlijk minder geworden en er is nadrukkelijk géén spraak van giftige stoffen die zijn vrijgekomen, meldt Schipholt. 
11.26 Eigenaar Mehmet Kavak van de uitgebrande pizzeria tegen verslaggever Hugo Boogaerdt: 'Ik weet niet wat ik moet zeggen. Geen idee wat er gebeurd is; ik sluit al vijftien jaar op dezelfde manier af. En nu hoor ik opeens dat er brand is.'
11.23 Een vrijwel uitgestorven Houtmarkt, op de hulpdiensten na. De rook is aanzienlijk minder geworden ten opzichte van eerder deze ochtend: 

11.21

11.11 Verslaggever Hugo Boogaerdt meldt: 40 tot 50 brandweermensen aan het werk. Er waren problemen met de persleiding. Brand nog steeds niet geblust.
Foto: Omroep Gelderland
11.09 Luister hier naar het gesprek met café-eigenaar Arie Fluit. Hij zag alles gebeuren. 
11:01 Foto's van de plek van de brand: een afgezette straat, brandweerinzet: 
10.48 De NL-Alert wordt ingetrokken want de rookontwikkeling is minder aan het worden. 
10.41 Brand in de pizzeria is nog niet onder controle, meldt de veiligheidsregio. 
10.38 Arie Fluit is eigenaar van Grandcafé Pierrot, schuin tegenover Pizza Place. Hij sprak met een brandweerman die in de kelder van de pizzeria was. Die zei dat het daar smerig was en vol met rook stond. Door de dikke rook kon hij niets zien. Er was zo'n hittevorming dat hij snel weer buiten stond.
De brandweerlieden gaan om de beurt het gebouw binnen en de cafébaas voorziet hen dan van water. Fluit hoorde nog niets over een oorzaak, maar hij denkt dat de rook in de schoorsteen bij de ovens ontstond.
Hij heeft zelf weinig last van de brand maar hij sloot het grandcafé wel: 'Voor ons is het een geluk bij een ongeluk dat de wind de andere kant op staat. Kledingwinkel Van der Kam heeft er wel veel last van. Maar het regent, dus de rook slaat daardoor eerder neer.' 
10.26 Mensen worden op afstand gehouden. 
10.22 De eigenaar van de tegenovergelegen ijssalon Talamini deed melding van de brand. 'Ik kwam vanochtend aan en kon niet meer door de ramen van het getroffen pand kijken. Toen heb ik de brandweer gebeld; niemand had het namelijk in de gaten.
'De brandweer kwam daarna meteen met grof geschut aan. We hebben toen meteen ons terras aan de kant gegooid. Het raam werd ingetikt om de rook vrij te laten. Het is zwaar klote, want ik heb geen idee hoe nu verder want ik ben bang dat onze winkel de rest van de dag dicht is.' 
10.19 De ramen van het pand waar de brand woedt, zijn ingeslagen om de rook eruit te laten. 
10.10 Dat de brand veel rook veroorzaakt, is goed zichtbaar op deze foto's. Het hangt in en boven de binnenstad.
Foto's: Paul Post
10.00 Beelden van de rook: 
9.49 Bij de brand is sprake van rookontwikkeling. Daarom is een NL-Alert uitgedaan. Vanwege de rook adviseert de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland ramen en deuren te sluiten. Ze vraagt ook om de hulpdiensten de ruimte te geven. 
09.50 Er zitten geen personen (meer) in het pand, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.
9.45 Kledingwinkel Van der Kam zit naast het door brand getroffen bedrijf. Een medewerker: 'We wilden net onze winkel openen toen we rook zagen bij onze buren. We hoorden ook brandweermannen ramen intikken. Onze winkel is via de kelder verbonden met de buren.
'De brandweer probeert via meerdere kanten de winkel te bereiken. Ik heb onze winkel dichtgegooid. Het is niet helemaal duidelijk of we ons pand moeten verlaten. De brand ziet er in ieder geval heel groot uit, met veel rookontwikkeling. We hebben rookschade. Ik ga ervan uit dat onze winkel vandaag niet meer opengaat.'
9.33 Het blijkt te gaan om een pizzeria. De brandweer is aanwezig met vier bluseenheden en twee hoogwerkers.
9.24 De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland meldt dat er een zeer grote brand is in een gebouw op de Houtmarkt in Zutphen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!