Nieuws

Epe is mensen die zwijnen bitterballen en pepermuntjes voeren beu; weg dicht

VAASSEN - Na jarenlange ergernis over toeristen die wilde zwijnen voeren in het buitengebied van Epe, is de gemeente het zat. Binnenkort wordt een deel van de zogenoemde wilde zwijnenroute in Niersen voor auto's afgesloten.
Ook donderdagavond waren er in dit gebied weer mensen zwijnen aan het voeren. 
Vanaf zonsondergang tot zonsopgang wordt de route Elspeterweg - Elburgerweg - Enkhoutweg en de Niersenseweg binnenkort afgesloten. Dat geldt voor automobilisten die er niets te zoeken hebben. Aanwonenden mogen er wel komen met auto of motor.

Brood afpakken

Aanleiding voor het afsluiten van deze route is het jaarlijks terugkerende fenomeen: mensen, veelal toeristen, die met zakken brood, bitterballen of zelfs pepermuntjes de zwijnen lokken. Vanuit de auto, kunnen zij de wilde dieren van dichtbij spotten.
Het heeft tot gevolg dat de boswachters ook ieder jaar weer genoodzaakt zijn om deze wilde zwijnen af te schieten, omdat ze agressief worden tegen mensen. Ook ontstaan er gevaarlijke situaties door dat wilde zwijnen soms brood uit de handen van kinderen eten.

Gewoontedieren

Ook donderdagavond werd het na zonsondergang ineens druk op de Elspeterweg. Een paar honderd meter na het wildrooster stonden tientallen mensen de wilde zwijnen te bekijken. Een enkeling voerde de beesten ook.
De zwijnen waren het duidelijk gewend; als er een nieuwe auto stopte liepen ze er gelijk op af. Auto's moesten elkaar langzaam passeren op de smalle weg.

Zwijnenroute dicht

De gemeente Epe nam in overleg met het Kroondomein in het voorjaar het besluit om de wilde zwijnenroute af te sluiten. Het besluit ligt nog ter inzage en zal daarna vermoedelijk in augustus van kracht worden.
Er komen dan borden om te voorkomen dat auto's de Elspeterweg vanaf de Elburgerweg inrijden en ook de Enkhoutweg is dan vanaf de Niersenseweg na zonsondergang dicht. 
De route is bij veel bewoners van de Noord-Veluwe ook populair in de bronsttijd, omdat de edelherten zich in dit gebied vaak goed laten horen. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!