Nieuws

Bekijk hier het 4Daagse Journaal van 19 juli 2016

Via Begonia Theo Faazen Lent
Ein-de-lijk! Het is begonnen! Johnny Rivers zorgt voor een muzikaal sfeertje in Lent, we gaan terug naar het jaar dat prins Claus meeliep en natuurlijk speciale aandacht voor de ererondelopers. Vanavond om 18.20 het 4Daagse Journaal
NIJMEGEN - Ein-de-lijk! Het is begonnen! Johnny Rivers zorgt voor een muzikaal sfeertje in Lent, we gaan terug naar het jaar dat prins Claus meeliep en natuurlijk speciale aandacht voor de ererondelopers. Vanavond om 18.20 het 4Daagse Journaal

ANDERS DAN ANDERS

We lopen dit jaar de 100ste Vierdaagse en dat is een hele speciale, alles is anders dan anders. Dit jaar loopt elke dag een geselecteerde groep mensen de route twee keer achter elkaar, de zogenaamde ererondelopers. Harm zoekt de eerste groep op als ze tussendoor even mogen uitrusten.

TERUG NAAR…

Omdat het een jubileumjaar is, gaat Harm elke dag even terug in de tijd, naar een bijzondere episode in de Vierdaagsegeschiedenis. Vandaag terug naar het jaar 1967. Goudenkruisdrager Jan Woordes heeft veel meegemaakt in zijn 57 vierdaagses, maar 1967 was wel heel bijzonder. Het was het jaar dat prins Claus meeliep. Toen de bewakers van de prins hem op de eerste dag kwijt raakten in het feestgedruis, namen Jan en zijn vrienden het even over. En dat viel nog niet mee.

ZO VADER ZO ZOON

Johnny Rivers is back! Drie jaar lang moesten de wandelaars deze kleurrijke artiest missen langs de Lentse Via Begonia. Een herseninfarct en klagende buren verhinderden hem te zingen, maar dit jaar is hij er weer. En hoe! Hij zorgt voor de opzwepende muzikale sfeer die de lopers zo goed kunnen gebruiken in de vroege ochtend. In zijn voortuin zingt hij jaren '50 en '60 nummers. En voor wie daar niet zo van houdt, dit jaar doet zijn zoon Danny voor het eerst ook mee, met Nederlandstalig repertoire. Wat een feest!

HAALT-IE HET OF HAALT-TIE HET NIET?

De afgelopen twee jaar is het hem niet gelukt om op tijd binnen te komen, maar dit jaar gaat hij het gewoon wéér proberen. Hans Vos heeft kanker, twee knieprotheses en een pacemaker. Vorig jaar was hij wel op tijd op de Wedren, maar uitrustende lopers versperden zijn weg, zodat hij alsnog te laat kwam bij de afmeldbalie. Het is vandaag de verjaardag van Hans, hij wordt 83. Wat zou het een mooi cadeau zijn om op tijd die finish te halen. Hup Hans!

JUICHEN MET ALICE

Haar man verklaart haar voor gek, maar daar trekt Alice Olijhoek zich niets van aan. 'Dit is mijn feestje!' aldus Alice. Niet als loper, maar als supporter schittert ze iedere dag in een bijzondere outfit langs de route om de wandelaars aan te moedigen. Zo wil ze de mensen er doorheen loodsen. Dat aanmoedigen zit haar in het bloed, dat doet ze tijdens haar werk op de kraamafdeling ook. Het is dit jaar haar twaalfde keer, dus Alice is inmiddels een vierdaagse-bekendheid.

DOOR DIK EN DUN

Patricia was te dik, maar daar was ze eigenlijk heel happy mee. Totdat ze een hartaanval kreeg. Het roer moest om. Ze stopte met roken en kreeg in 2011 een maagverkleining. Nu weegt ze nog maar de helft van wat ze ooit woog. Tot zover alleen maar goed nieuws, zou je denken. Maar 2,5 jaar later kreeg Patricia de ene na de andere complicatie. Haar gezondheid kreeg weer een flinke optater. Artsen raden het haar dan ook af mee te doen aan de Vierdaagse, maar dat advies slaat ze in de wind. Want ze heeft een doel:  de Vierdaagse lopen en zichzelf terugvinden. Haar man loopt mee en is haar steun en toeverlaat.

GROTER DAN GROOTS

De organisatie pakt het dit jaar groter dan groots aan. Want iedereen moet weten dat DIT de 100ste is. Er mogen dit jaar 5000 extra wandelaars starten. En meer lopers betekent meer medische verzorging. Zelfs bij de- o zo- getrainde militairen. Sergeant- Majoor Shari Drenth heeft de leiding over de militaire verzorgingspost bij Lent. Ze heeft elf man tot haar beschikking. Welke militair mag eerst en wie moet wachten? Dat bepaalt de Sergeant- Majoor.
Foto copyright: Theo Faazen Lent