Nieuws

Wie waren de soldaten van Fort Pannerden?

DOORNENBURG - De werkgroep Oral History van de vrienden van Fort Pannerden is op zoek naar verhalen over soldaten die op Fort Pannerden gelegerd waren.
‘We willen zoveel mogelijk de soldaten een gezicht geven en de geschiedenis van Fort Pannerden vastleggen en toegankelijk maken voor huidige en nieuwe generaties’, laat Wim Haafs van de werkgroep weten.

Soldaat geweest

In de radiorubriek Gelderland Helpt deed hij dan ook een oproep aan de mensen of hun vader/opa of oom soldaat is geweest en gedurende de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog op Fort Pannerden gelegerd was.
Wim Haafs: ‘We hebben de afgelopen jaren al wel spullen, foto’s en verhalen binnen gekregen. Opvallend veel uit de Eerste Wereldoorlog, maar alles is welkom.'
Op Radio Gelderland lichtte Wim Haafs de zoektocht toe:

Gezicht geven

In het soldatenmuseum van Fort Pannerden krijgen de soldaten letterlijk een gezicht. In het museum zijn portretfoto’s van de mannen van toen te zien, maar ook hun soldatenkisten, zakboekjes, hangmatten en uniformen. Verder kom je als bezoeker van alles te weten over dagritme en discipline, over slapen, eten en drinken. Maar ook over vermaak en vertier.
'We zijn al jaren op zoek naar verhalen, maar we zijn de laatste jaren vooral bezig om de soldaten een gezicht te geven', laat Haafs weten.

Belangrijke positie

Het gaat om soldaten die vanaf 1871 tot na de Tweede Wereldoorlog gelegerd zijn geweest. Fort Pannerden heeft destijds een belangrijke positie gehad bij de splitsing tussen de rivieren de Rijn en Waal. Wim Haafs: 'Het fort kan gezien worden als de bewaker van de Hollandse Waterlinie toentertijd, die het water nodig had om bepaalde gebieden onder water te kunnen zetten'.
Heeft u nog  verhalen over soldaten die op Fort Pannerden gelegerd waren? Of beschikt u over foto’s of materialen die betrekking hebben op de geschiedenis van Fort Pannerden? De werkgroep ‘Oral History’ komt dan graag met u in contact via Gelderland helpt gelderlandhelpt@gld.nl .