Nieuws

Europa: 'Eendrachtdeal' Nijmegen met NEC geen ongeoorloofde staatssteun

Voetbalclub NEC heeft in 2010 geen ongeoorloofde staatssteun ontvangen van de gemeente Nijmegen, zo heeft de Europese Commissie maandagmiddag laten weten. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Voetbalclub NEC heeft in 2010 geen ongeoorloofde staatssteun ontvangen van de gemeente Nijmegen, zo heeft de Europese Commissie maandagmiddag laten weten.
NEC had zes jaar geleden een koopoptie op het trainingscomplex De Eendracht. De gemeente Nijmegen kocht die optie af voor 2,2 miljoen euro . Met dat geld kon NEC dan een paar jaar de huur van het stadion en het trainingscomplex betalen.
Omdat het afkopen van de optie in het voordeel zou zijn NEC en dus zou kunnen worden uitgelegd als ongeoorloofde steun, werd de kwestie aangekaart bij de Europese Commissie. Die startte in 2013 een onderzoek. Volgens dagblad De Gelderlander zei NEC-directeur Bart van Ingen al eerder dat er geen sprake was van een gift van de gemeente, maar van een lening. 'Wij betalen dat geld gewoon terug aan de gemeente, mét rente'.

Meer gemeenten en clubs gaan vrijuit

NEC is niet de enige Nederlandse club die nu uit het vizier is van de Europese Commissie. Die bepaalde ook dat andere steunoperaties zoals van Eindhoven aan PSV (ruim 48 miljoen), Maastricht aan MVV; (3,55 miljoen), Den Bosch (3,05 miljoen) en Tilburg (Willem II; 2,4 miljoen euro) marktconform en niet concurrentieverstorend waren.