Nieuws

Wapen je tegen die nare muggen met deze app uit Wageningen

Muggen, ze veroorzaken slapeloze nachten en jeukende bulten. Maar hoeveel overlast de prikkende insecten werkelijk veroorzaken en wanneer ze dat doen in Gelderland, weten we niet. Om daar achter te komen wil de Wageningen Universiteit met Buienradar een applicatie met muggenradar ontwikkelen.
WAGENINGEN - Muggen, ze veroorzaken slapeloze nachten en jeukende bulten. Maar hoeveel overlast de prikkende insecten werkelijk veroorzaken en wanneer ze dat doen in Gelderland, weten we niet. Om daar achter te komen wil de Wageningen Universiteit met Buienradar een applicatie met muggenradar ontwikkelen.
De Muggenradar-app maakt het mogelijk muggenoverlast door te geven. Gebruikers kunnen foto's van de diertjes ter identificatie aanbieden. De waarnemingen worden aan een kaart en aan gegevens over het weer en landschap gekoppeld. Zo kan muggenoverlast, net als het weer, voorspeld worden.
'Wij hebben het publiek nodig om de overlast van muggen te meten', zegt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.

Prikvoorspelling

De muggenradar, die al op Buienradar.nl te vinden is, toont een kaart met de huidige muggenactiviteit en een voorspelling voor de komende vijf dagen. De verwachting varieert van 1 (geen muggenactiviteit) tot en met 10 (muggen zeer actief).
Voor Gelderland is de voorspelling van deze donderdag een 5. De muggenverwachting wordt bepaald aan de hand van weersfactoren als temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag.
De muggenoverlast kan gedurende de dag veranderen. De meeste hinder is doorgaans tijdens de schemering en kan sterk per straat verschillen. 'Verdwaalde emmers water rondom je huis zijn broedplaatsen voor muggenlarven. Gooi die leeg, daarmee voorkom je een 's nachts een hoop overlast', vertelt bioloog Arnold Van Vliet van de Wageningen Universiteit.

Ziekte overbrengen?

Steekmuggen zijn niet alleen lastig, ze kunnen ook betrokken zijn bij de overdracht van ziektes. In Nederland is dit nog niet aan de orde. Van Vliet sluit echter niet uit dat dit gaat veranderen. Bijvoorbeeld door de opwarming van de aarde of door veranderingen in het gebruik van ons landschap, zoals vernatting van de natuur.
In het publieke debat komt ook regelmatig naar voren dat mensen zich zorgen maken over invasies van exotische steekmuggen en uitbraken van tropische ziektes. Dit is ook een reden voor de wetenschappers om de muggen in kaart te brengen.

'Volgende stap'

De Muggenradar werd in 2014 in het leven geroepen. Mensen konden toen twee weken lang echte muggen opsturen ter identificatie. Nu kan dat met foto's. 'Met deze volgende stap kunnen we mensen beter informeren over muggenoverlast- en verwachting en kijken hoe we de kans op muggenoverlast kunnen verkleinen', besluit Van Vliet.
De muggenradar is er dus al, de applicatie moet nog worden ontwikkeld. Daarvoor is de Wageningen Universiteit een crowdfundingactie begonnen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!