Nieuws

Palingeters krijgen soms veel gif binnen

Mensen die veel paling uit vervuilde Nederlandse wateren hebben gegeten, hebben hoge gehaltes giftige stoffen in hun lijf. Vooral de Rijn en de Maas zijn te vuil om paling uit te eten. © archief Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Mensen die veel paling uit vervuilde Nederlandse wateren hebben gegeten, hebben hoge gehaltes giftige stoffen in hun lijf. Vooral de Rijn en de Maas zijn te vuil om paling uit te eten.
Dat blijkt uit onderzoek van toxicoloog Myrthe van den Dungen van Wageningen Universiteit. Het gaat dan om dioxinestoffen en pcb's (polychloorbifenylen). Deze stoffen hebben een lange afbraaktijd in het lichaam.

Schone paling

Van den Dungen onderzocht tachtig regelmatige palingeters, voornamelijk vissers en handelaren. Zij eten minimaal eens per maand een portie van 150 gram paling. De gemiddelde Nederlander eet maar eens per jaar zoveel paling.
Een deel van de deelnemers had paling uit verontreinigde gebieden. Zij bleken gemiddeld 2,5 keer hogere gehaltes aan dioxine-achtige stoffen in hun lichaam te hebben dan eters van 'schone paling'.
Zie ook:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!