Nieuws

Evert Baerends wint rechtszaak om thuishulp van gemeente Bronckhorst

(Archieffoto Omroep Gelderland)
De 83-jarige Evert Baerends uit Hummelo heeft de rechtszaak van de gemeente Bronckhorst gewonnen. Inzet van de zaak was de huishoudelijke hulp waarop hij recht meent te hebben.
HUMMELO - De 83-jarige Evert Baerends uit Hummelo heeft de rechtszaak van de gemeente Bronckhorst gewonnen. Inzet van de zaak was de huishoudelijke hulp waarop hij recht meent te hebben.
Baerends is afhankelijk van een rollator en heeft de chronische longziekte COPD. Voorheen kreeg hij 5 uur per week hulp, nu nog maar 2,5 uur. En dat is te weinig volgens hem. Daarom koopt hij zelf 2 uur per week extra in. Kosten waarvan hij vindt dat de gemeente die voor haar rekening moet nemen.
Tijdens een rechtszitting, eind mei, werd duidelijk dat Bronckhorst niet van plan is meer uren zorg voor Baerends te vergoeden, ondanks de uitspraak van de hoogste rechter.
De uitspraak van de Centrale Raad is volgens Bronckhorst niet op de Achterhoekse gemeente van toepassing, omdat er in het geval van Baerends volgens de gemeente een duidelijk ondersteuningsplan ligt. Daarin staat hoe vaak hij welke hulp krijgt. Volgens Bronckhorst krijgt Baerends in 2,5 uur een schoon en leefbaar huis en dat is het doel.

Gemeente moet betalen

De rechter heeft nu dus anders bepaald. De proceskosten, bijna 2000 euro, zijn ook voor rekening van de gemeente.